Εκτύπωση
PDF

19 Μαΐου 2015

Οι εισαγωγές στην Κίνα θα αναπτύσσονται έως το 2018, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη

Δεδομένης της ανακοίνωσης στα τέλη Απριλίου από τον OIV, η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αμπελώνας με σχεδόν 800 000 εκτάρια, προκαλώντας αναταραχή στη βιομηχανία οίνου. Επί μακρόν παραμένοντας στο σκοτάδι, το μέγεθος του κινεζικου αμπελώνα αρχίζει να παίρνει μορφή, τοποθετώντας το Μέσο Βασίλειο, τώρα μπροστά από τη Γαλλία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές σε αυτή την τεράστια αγορά θα στεγνώσουν; Τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο αν θέλουμε να πιστέψουμε τις προβλέψεις που μόλις δημοσίευσαν δύο Αυστραλοί ερευνητές.

Και πιο συγκεκριμένα

40% Αμπελώνας αφιερωμένος στο κρασί

Πράγματι, στην Κίνα, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση - τουλάχιστον μέχρι τώρα - ανάμεσα στην έκταση του αμπελώνα και στο παραγόμενο κρασί. Βεβαίως, σύμφωνα με τον OIV, η Κίνα, με τη Νότια Αμερική (εκτός από τη Βραζιλία), είναι τα κύρια κέντρα ανάπτυξης του παγκόσμιου αμπελώνα, αλλά τώρα η κινεζική παραγωγή κρασιού είναι η 8η στον κόσμο με 11,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα (με εξαίρεση τους χυμούς και τα γλεύκη).

Η εξήγηση για αυτή τη διαφορά έγκειται στο υψηλό ποσοστό επιτραπέζων σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Κίνα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού γίγαντα Cofco, μόνο το 40% του αμπελώνα της Κίνας προορίζεται για την παραγωγή του κρασιού. Από το πρόσφατο ντεμπούτο τους στα τέλη της δεκαετίας του '80, τα οινάμπελα στην Κίνα έχουν αυξηθεί θεαματικά ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Kym Anderson, (καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας), και του Glyn Wittwer του Victoria University στη μελέτη τους με θέμα «Η αλλαγή του ρόλου της Ασίας στην παγκόσμια αγορά οίνου", που εκδόθηκε τον Απρίλιο, «Η αύξηση της προσφοράς δεν συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση," προκαλώντας την εκτόξευση των εισαγωγών που γνωρίζουμε.

Ο κινέζικος αμπελώνας έχει περιθώριο σημαντικής εξέλιξης

Το περιθώριο ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι σημαντικό, διότι, σύμφωνα με την αυστραλιανή μελέτη, η κινεζική αμπελοκαλλιέργεια είναι αδύναμη, κάτω από αυτή της Ιαπωνίας. Επιπλέον, η φύση των αμπελουργικών εδαφών τους επιτρέπει να μην θίγουν τις αρώσιμες εκτάσεις, πολύτιμο γεγονός για μία χώρα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τέλος, η Κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να ομογενοποιούν έως και το 90% των εισαγόμενων οίνων, με τα εγχώρια προϊόντα χωρίς να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός τους "Made in China". Αυτή η πρακτική έχει διογκώσει τα ποσοστά εθνικής παραγωγής. Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια ενδεχόμενη εξέλιξη της κατανάλωσης λευκών κρασιών από ένα αμπελώνα με στοιχεία του 2010, όταν το 96% των σταφυλιών για οινοποίηση ήταν κόκκινα κυρίως Cabernet Sauvignon, σύμφωνα με τους Anderson και Wittwer.

Θεαματική αύξηση των προβλεπόμενων εισαγωγών

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι δύο Αυστραλοί ερευνητές - η μελέτη των οποίων χρηματοδοτήθηκε από την Australian Grape and Wined Authority, - προβλέπουν αύξηση "μόνο" κατά 210.000.000 - 290.000.000 λίτρα εθνικής παραγωγής έως το 2018.

Η επικρατούσα και προβλέψιμη καμπύλη κατανάλωσης κρασιού τους επιτρέπει να προβλέπουν σημαντική αύξηση, μεταξύ 620 έως 940 ML ως το 2018, σε σχέση με μια βάση 1.630 ML κατανάλωσης το 2011.

Σύμφωνα με τον OIV, το 2014 η Κίνα εισήγαγε 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αν προσθέσουμε τις προβλέψεις για την εθνική παραγωγή και εκείνες που σχετίζονται με την κατανάλωση, θα μπορούσαμε να δούμε μια αύξηση των εισαγωγών μεταξύ 330 ML και 740 ML, λένε οι ερευνητές, πάντα με βάση τα στοιχεία του 2011. «Η μεσαία τάξη στην Κίνα με περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα αυξάνεται με ρυθμό 10 εκατομμυρίων ετησίως, και το κρασί δεν υπερβαίνει το 4% της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, από 1.100 εκατομμύρια Κινέζους ενήλικες, συνεπώς δεν είναι παράλογο να περιμένουμε σημαντική αύξηση του όγκου, λόγω αύξησης της ζήτησης.

Αυτή η κλίμακα του τοπικού πληθυσμού ενηλίκων που δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες, διότι, όπως σημειώνεται από τους Anderson και Wittwer, «πρόσφατα το προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης στην Κίνα δεν είναι πιο εντυπωσιακό από αυτό που χαρακτηρίζει πολλές χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες ».

Ως αποτέλεσμα, το αναμενόμενο μερίδίο της κινεζικής παραγωγής στην εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί από 85% το 2009 σε ποσοστά που κυμαίνονται, από 67% στο υψηλό εύρος και 54% στο χαμηλό εύρος.

Αυστραλία η μεγάλη αντίπαλος της Γαλλίας το 2018;

Αν και υπάρχουν μερικές απρόβλεπτες συνιστώσες – η οικονομική, η εσωτερική δημοσιονομική πολιτική και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, για παράδειγμα - είναι αναμφισβήτητο ότι η Κίνα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά οίνου της Ασίας κατά τα επόμενα έτη. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφησαν με ορισμένες οινοπαραγωγικές χώρες, από την πλευρά τους θα έχουν αντίκτυπο στην κατανομή των μεριδίων αγοράς.

Η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία σκοπεύουν να επωφεληθούν από τις συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες ο μηδενικός συντελεστής Δασμών, ισχύει από το 2012 για τη Νέα Ζηλανδία, είναι σε ισχύ από το 2015 με τη Χιλή, θα ισχύσει από το 2018 για την Αυστραλία.

Ήδη, και χωρίς την επίδραση της σταδιακής κατάργησης των δασμών στο παρόν στάδιο, η μελέτη προβλέπει μια αύξηση των 21 ML ανά έτος για τις αυστραλιανές εξαγωγές οίνου προς την Κίνα μεταξύ του 2011 και του 2018, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των εισαγωγών.

Η αύξηση θα είναι τέτοια που η Αυστραλία θα ανταγωνιστεί τη Γαλλία όσον αφορά την αύξηση των εισαγωγών σε αξία από το 2018, ανάλογα με το σενάριο που θεωρείται πιο πιθανό από τους Anderson και Wittwer.

Όσον αφορά τον όγκο, η Χιλή, βγαίνει νικήτρια, με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών. Μόνο στο σενάριο που ονομάζεται "πυρήνας", όπου η συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει ίδια με εκείνη του 2011 - θεωρείται απίθανο αυτό το σενάριο μελέτης - θα είναι ευνοϊκό για τη Γαλλία και θα μπορέσει να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στις εισαγωγές στην Κίνα.

Η λιτότητα θα πλήξει και τη Γαλλία και την Αυστραλία

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που δεν αποκλείει η μελέτη επικεντρώνεται στα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για να περιορίσει τις υπερβολικές δαπάνες για δεξιώσεις και πολυτελή δώρα. «Είναι αναμφισβήτητο ότι αυτή η επιθετική λιτότητα θα υπονομεύσει την ανάπτυξη των πωλήσεων οίνου στις κατηγορίες super-premium και premium . Αλλά στο βαθμό που αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού όγκου στην αγορά, οι επιπτώσεις στο σύνολο της κατανάλωσης και των εισαγωγών στην Κίνα θα είναι πολύ μικρές. " Γεγονός όμως παραμένει ότι, οι επιπτώσεις στις τιμές είναι πολύ αληθινές: η μείωση υπολογίζεται σε $ 80 εκατομμύρια έως το 2018, τη Γαλλία και η Αυστραλία θα σηκώσουν το βάρος με μια μείωση της τάξης του 2% στις εισαγωγές τους.

Η κατανάλωση κινείται γρηγορότερα από την παραγωγή

Οι προηγμένες προβολές από τους Anderson και Wittwer φαίνονται σχετικά αισιόδοξες. Πράγματι, προβλέπουν κατανάλωση ως το 2018 που τοποθετείται από 22,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε 25,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Μια μελέτη από την IWSR για την Vinexpo - επιβεβαιώνει ότι η κινεζική κατανάλωση θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται - με όγκο στα 20 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2017. Εν πάσει περιπτώσει, φαίνεται πιθανό ότι η κινεζική παραγωγή θα ακολουθεί αυτόν τον ρυθμό, που προαναγγέλλει ένα θετικό μέλλον για τις εισαγωγές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση.