Εκτύπωση
PDF

23 Απριλίου 2019

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει περισσότερα κρασιά από την Αργεντινή ή τη Νότιο Αφρική


Πέρυσι, η Βρετανία έγινε ο δέκατος μεγαλύτερος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.

Μετατρέποντας τις εισαγωγές χύμα οίνων σε εμφιαλωμένους οίνους για εξαγωγή, οι βρετανικές επιχειρήσεις αξιοποίησαν την χαμηλή διαθεσιμότητα οίνων που παρατηρήθηκε το 2017.

Το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη μία από τις 10 μεγαλύτερες χώρες που εξάγουν κρασί στον κόσμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Ισπανικής Αγοράς Οίνου (OeMV). Οι βρετανικές επιχειρήσεις εξάγουν περισσότερο οίνο σε αξία από την Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική (που εξάγουν 669 και 665 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, -7 και + 5% σε σύγκριση με το 2017).

Οι επιδόσεις αυτές συνδέονται βέβαια λιγότερο με τις εξαγωγές βρετανικών οίνων, αλλά συνδέονται κυρίως με τις επανεξαγωγές οίνων από άλλες, παγκοσμίως αναπτυσσόμενες χώρες. Το Λονδίνο αποτελεί ιστορικό προπύργιο για το παγκόσμιο εμπόριο υψηλής ανάπτυξης (κυρίως το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη ή το Μακάο) και η σημασία του στην παγκόσμια διανομή όλων των οίνων αυξάνεται, αναφέρει το OeMV, που τονίζει ότι με την περιορισμένη διαθεσιμότητα οίνου στον κόσμο, μετά τη μικρή συγκομιδή το 2018, οι αγγλικές εισαγωγές χύμα οίνου αυξήθηκαν (κυρίως από την Αμερική και από την Νέα Ζηλανδία), ενώ επίσης αυξήθηκαν και οι αγγλικές αποστολές (ιδίως προς τις αγορές της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας ...).

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας οίνου σε όγκο και αξία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός παράγοντας στη συσκευασία και επανεξαγωγή χύδην κρασιού στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο αντίκτυπος του Brexit στον τομέα αυτό παραμένει άγνωστος.