Εκτύπωση
PDF

18 Ιανουαρίου 2013

Vinexpo-ISWR Μελέτη 2012-2016: Προς επανεκκίνηση η παγκόσμια κατανάλωση

Οι διοργανωτές της Vinexpo ανακοίνωσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονούν παραδοσιακά για την παγκόσμια αγορά οίνου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο,

μαζί με την εταιρεία ISWR. Ο Robert Beynat, Διευθύνων Σύμβουλος της Vinexpo, χαιρέτισε την ακρίβεια των προηγούμενων προβλέψεων για την παγκόσμια κατανάλωση, που έγιναν με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από 1%.

Πριν χρόνια περιέγραφε το πανόραμα ενός κόσμου που θα χαρακτηρίζεται από τις αποτυχίες παραγωγής και εμπορίας της Αυστραλίας, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Κίνας, την κατανάλωση που κινείται προς όλο και καλύτερα κρασιά πιο ακριβά σε μέσες τιμές και τις εξαγωγές που ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, την επιτυχία των ιταλικών εξαγωγών κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και την καλή σχέση τιμής των γαλλικών κρασιών, καθώς και την ένταξη των ροζέ κρασιών στην μόδα της κατανάλωσης.

Περιληπτικά η νέα μελέτη της Vinexpo προβλέπει:

Παραγωγή
Η σημερινή ιεραρχία θα επηρεασθεί από τη διαθεσιμότητα γης. Η Γαλλία θα παραμείνει πρώτη παραγωγός χώρα αλλά η Κίνα θα «ανέβει» δυο θέσεις (σήμερα όγδοη) και θα ξεπεράσει τη Χιλή.

Κατανάλωση σε όγκο
Νέα άνοδο προβλέπει η μελέτη κατά 5,3% (έναντι προηγούμενης 2,8%)με ανακατατάξεις ως προς τις καταναλώτριες χώρες, στις οποίες προβάδισμα θα πάρουν οι ΗΠΑ.
Ως προς την κατά κεφαλήν κατανάλωση η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή με τη Γαλλία πρώτη, ενώ προβλέπεται η επιβράδυνση της μείωσης της κατανάλωσης της.
Την «εκρηκτικότερη» αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, προβλέπεται να έχουν οι ΗΠΑ.
Κατανάλωση σε αξία
Η στροφή προς την κατανάλωση σε premium οίνους θα συνεχισθεί (2007-2011 / +8,7% και 2012-2016 / +15,3%) με κύριες αγορές αυτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Μεγάλο ερωτηματικό η Κίνα που μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Εισαγωγές
Και πάλι η αγορά των ΗΠΑ θα διατηρήσει την πρώτη θέση με δεύτερο το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Αύξηση προβλέπεται και για τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Σουηδία

Εξαγωγές
Δυναμικό πλασάρισμα της Ιταλίας σε όγκο και διατήρηση της Γαλλίας στην πρώτη θέση σε αξία προβλέπει η μελέτη.
Σε μέσες τιμές η μελέτη προβλέπει τα κρασιά της Γαλλίας καλύτερα τοποθετημένα ($ 5,3), της Γερμανίας ($ 2,5), των ΗΠΑ ($ 2,2), της Αυστραλίας ($ 2,1), της Αργεντινής ($ 2), της Χιλής ($ 1,9) και της Ισπανίας ($ 1,1).

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 180 επισκέπτες συνδεδεμένους