Εκτύπωση
PDF

2 Μαΐου 2013

Αμπελώνες σε απότομες πλαγιές: αίτημα επιχορήγησης για "την ηρωική αμπελουργία"

Ως προοίμιο του γερμανικού σαλονιού Intervitis, η Ένωση των αμπελουργικών Περιφερειών της Ευρώπης (AREV) συνεδρίασαν στη Στουτγάρδη με τους εκλεγμένους εκπρόσωπους και 71 επαγγελματίες από περιοχές της Ευρώπης. Το θέμα των δικαιωμάτων φύτευσης ήταν προφανώς στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος της AREV, Jean-Paul Bachy, αναφέρθηκε στην αναστροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος του περασμένου έτους και στις τριμερείς διαπραγματεύσεις του επομένου διαστήματος. Ανέφερε επίσης ότι δεν διακανονίζονται τα βασικά προβλήματα, αλλά επικρατεί η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η AREV επικεντρώθηκε γενικότερα στο γύρο διαβουλεύσεων για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να στηρίξει το ψήφισμα του Πιεμόντε για την αμπελοκαλλιέργεια που απαιτεί ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οφείλουν παροχή βοήθειας για την αμπελουργία που αναπτύσσεται σε απότομες πλαγιές (πάνω από 30%). Το αίτημα επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης μέσω βοήθειας αυτών των αμπελώνων που έχουν υψηλή εξειδίκευση, υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ στις εκτάσεις αυτές εκτός της αμπελοκαλλιέργειας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παραγωγής.

Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης, Προστασίας, και Αξιοποίησης της Ορεινής Αμπελουργίας (CERVIM) ορίζει έναν αμπελώνα σε κλίση ως ένα σύστημα (συμπεριλαμβανομένων και σε πεζούλες) που το έδαφος έχει ανώτερη κλίση από 30 %, και βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 333 επισκέπτες συνδεδεμένους