Εκτύπωση
PDF

19 Δεκεμβρίου 2013

Η εμπειρία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων με ιταλικά οινοποιεία και φορείς

Ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες και γνώση αποκόμισε η αποστολή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ) από την επίσκεψή της στην Βόρεια Ιταλία , 1-14 Δεκεμβρίου 2014.
Η επίσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΣΘΠ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό τομεακό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης  «Leonardo Da Vinci». Αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε επαγγελματικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 15μελή αποστολή, της οποίας τα έξοδα κάλυψε κατά 100% το παραπάνω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποτελούσαν μέλη της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, του στελεχιακού δυναμικού της ΕΣΘΠ, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – μέλη της.
Περιλαμβάνονταν  επίσης εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, της εμπορίας τροφίμων και ποτών καθώς και των τομέων του τουρισμού και της εστίασης της Σαντορίνης.  Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης άλλα 12 πρόσωπα συνοδοί, που κάλυψαν με δικά τους χρήματα τη δαπάνη συμμετοχής τους.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ιταλία η αποστολή επισκέφθηκε οινοποιεία, τυροκομεία, ελαιουργεία και άλλες μονάδες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και συνομίλησε με πολλούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι ενημερωτικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των επισκέψεων στις Διεπαγγελματικές Ενώσεις της κάθε  περιοχής ,όπου παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι τρόποι και οι μέθοδοι που ακολουθούνται  προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα και η αυθεντικότητα των ντόπιων προϊόντων όσο και η προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα συναντήσεις και επισκέψεις έγιναν:
- Στην περιοχή Μοντεσπερτόλι και συγκεκριμένα στο οινοποιείο Parri με τον
πρόεδρο & τα στελέχη  του «Συνδέσμου των Δρόμων του Κρασιού, του Λαδιού και
Καλού Φαγητού της Τοσκάνης»
- Στη Μοδένα με το «Κονσόρτσιο των Οίνων Lambrusco Di Modena»
- Στην Πάρμα με το «Κονσόρτσιο Prosciutto di Parma»
- Στο Reggio Emmilia με το «Κονσόρτσιο του Parmigiano -  Reggiano»
- Στο Τορίνο στην παγκοσμίου φήμης επιχείρηση «Eataly»
- Στη Bra συνάντηση με το «Slow Food» και επίσκεψη στο «Πανεπιστήμιο
Γαστρονομίας»
- Στο Μιλάνο με το «Touring Club»

Σχετικά με τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η  Ελληνική αποστολή στη γείτονα χώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κος Καφούρος Μάρκος  δήλωσε ότι:

"Η ανάπτυξη  και η πρόοδος μιας περιοχής γίνεται μέσα από την ανάδειξη εκείνων των στοιχείων που προσδιορίζουν  την  ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα της. Τόσο η προστασία όσο και η  προώθηση και η  προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, ως  στοιχεία ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του κάθε τόπου, είναι ευθύνη όλων των τοπικών φορέων  και  γίνεται μέσα από συλλογικές και μαζικές προσπάθειες στη βάση ενός οργανωμένου σχεδιασμού. Στον τομέα αυτόν οι γείτονες μας έχουν μακρόχρονη εμπειρία και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την  παγκόσμια καταξίωση για τα τοπικά  αγροτικά προϊόντα τους.  Νομίζω ότι στον τομέα αυτόν  μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση".

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 178 επισκέπτες συνδεδεμένους