Εκτύπωση
PDF

20 Οκτωβρίου 2014

Copa Cogeca: Πτώση της Ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου και λιγότερα αποθέματα – Ρύθμιση των φυτεύσεων των αμπελώνων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Οίνος της Copa-Cogeca κ. Thierry Coste. Ο πρόεδρος της Ομάδας ανέφερε ότι: “Η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 157.700.000 εκατόλιτρα, παραγωγή που είναι είναι 9,9% χαμηλότερη από τα επίπεδα του περασμένου έτους. Λόγω των διαφορετικών συνθηκών στις αμπελουργικές περιοχές, η ποιότητα των σταφυλιών παρουσιάζει διακυμάνσεις ακόμη και στην ίδια περιοχή. Τα στοιχεία από τα τρία τελευταία έτη δείχνουν επίσης πολύ μεταβλητές συγκομιδές οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ποικίλες κλιματικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες. Αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να ρυθμιστούν οι φυτεύσεις αμπέλων για όλους τους τύπους των οίνων, προκειμένου να διατηρηθεί ένας ισορροπημένος αμπελοοινικός τομέας. Το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς εγκρίσεων για φυτεύσεις αμπέλου οδεύει προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού προτύπου για την αμπελοκαλλιέργεια, το οποίο επιτρέπει την διατήρηση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ως εξασφάλιση ενός δυναμικού τομέα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αποθέματα οίνου είναι λιγότερα από ό, τι πέρυσι και οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι λιγότερο κρασί θα είναι διαθέσιμο φέτος. Ως εκ τούτου οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές, και ενδεχομένως θα υπάρχει αύξηση παραγωγής σε ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη”.

Ειδικότερα σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση παραγωγής, για τις τρεις μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, η Γαλλία περνά ξανά στην πρώτη θέση ως παραγωγός χώρα οίνου με 45 εκ. HL (+2,08%), η Ιταλία δεύτερη με 41 εκ. HL (-11,64%) και η Ισπανία τρίτη με 40,8 εκ. HL (-19,37%).

Βέβαια η ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει ότι οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να απέχουν σημαντικά από την οριστική εισκομισθείσα παραγωγή, γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν ειδικά για τις εκτιμήσεις παραγωγής της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στην συνέντευξη τύπου επίσης ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε την τη σημασία του ευρωπαϊκού οινικού τομέα, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο. «Για να διατηρηθεί η οικονομική σημασία του, ως εκ τούτου πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των αμπελουργών κατά τις επικείμενες διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία. Επίσης, να διασφαλιστεί ότι το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, που προστατεύει την ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις απομιμήσεις θα είναι αναγνωρισμένο. Επί πλέον, ζητούμε να προστατεύονται στο διαδίκτυο. Η δωρεάν χρήση των ονομάτων αυτών για παράδειγμα των ".vin" ή ".wine" θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάχρηση του συστήματος της ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις και επίσης θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές σχετικά με το προϊόν. Έχουμε, συνεπώς, καλέσει την ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. να δράσει και να προστατεύσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τα ποιοτικά προϊόντα που καλύπτονται από Γεωγραφικές Ενδείξεις, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ICANN, την αμερικανική εταιρεία που εκχωρεί νέα ονόματα στον ιστοχώρο (domain names)»

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 314 επισκέπτες συνδεδεμένους