Εκτύπωση
PDF

6 Νοεμβρίου 2014

Παρά την ξηρασία και τους σεισμούς η Καλιφόρνια αναμένει μια ποιοτική σοδειά

Παρά την επίμονα ανησυχητική ξηρασία για όλη την καλλιεργητική περίοδο, και ένα σεισμό στην αρχή της συγκομιδής, ο καλιφορνέζικος αμπελώνας αντιμετωπίζει με ικανοποίηση το τέλος του τρύγου 2014.

Ξεκινώντας πρώιμα η συγκομιδή έφτασε στο τέλος της, με τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς να εκδηλώνουν ηθικό υψηλό, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους που έγιναν σε συγκέντρωση του Ινστιτούτου Οίνου. «Στα 17 μου χρόνια στο οινοποιείο Francis Ford Coppola, αυτή είναι η καλύτερη χρονιά που έχω δει ποτέ», λέει ο οινοποιός Corey Beck, «θυμάμαι αυτό να το είχα ήδη πει για το έτος 2013. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δύο πρωτοφανείς συνεχόμενες σοδειές».

Αν και η συγκομιδή του 2013 και του 2014 έχουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας, δεν είναι ίδιες, όσον αφορά τις ποσότητες.

Φέτος στην Καλιφόρνια αναμένεται να συλλεγούν 3,9 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιών για οινοποίηση (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της USDA), μείωση δηλαδή της τάξης του 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή, που ήταν μεταξύ των πλέον γενναιόδωρων στην Καλιφόρνια.

Ορισμένοι οινοποιοί αναφέρουν επιστροφή στις κανονικές αποδόσεις, όπως ο Matt Hughes (Six Sigma Ranch), που επισημαίνει ότι «φέτος έχουμε συγκομιδή κοντά στις μέσες αποδόσεις». Άλλοι ανέφεραν σημαντική πτώση, όπως ο Collin Cranor (Nottingham Cellars), ο οποίος κατέγραψε «μια μείωση των αποδόσεων 20-30%, λόγω της ξηρασίας». Η μείωση του φορτίου μεταφράζεται σε μια μεγάλη συγκέντρωση των σταφυλιών «το μέτριο μέγεθος της συγκομιδής επέτρεψε την έγκαιρη και ταχεία συσσώρευση σακχάρων, η οποία θέτει προβλήματα ζύμωσης υψηλής πυκνότητας, αλλά οδηγεί σε πολύ καλά κρασιά », ανέφερε ο Adam Mettler (Michael David Winery ).

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 196 επισκέπτες συνδεδεμένους