Εκτύπωση
PDF

1 Ιουλίου 2015

Πτώση των τιμών ΠΟΠ στη Γαλλία

Μετά από μια συγκομιδή το 2013-2014 που χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση των μέσων τιμών των ΠΟΠ οίνων οι τιμές της τρέχουσας περιόδου (Αύγουστος 2014 - Απρίλιος 2015),

έχουν αρχίσει να μειώνονται. Το Μάιο του 2014 οι τιμές κορυφώθηκαν και από τότε άρχισαν να πέφτουν και διαμορφώθηκαν ακόμη και κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, τον Φεβρουάριο του 2015. Παρά τη μείωση αυτή, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ειδικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας, σύμφωνα με τους συντάκτες της μηνιαίας έκθεσης της Agreste.

 

Μεταξύ των ονομασιών προέλευσης, οι τιμές στα κρασιά της Βουργουνδίας είχαν διαμορφωθεί τον Μάιο του 2014, κάτω από το 7% σε ετήσια βάση αλλά μένουν ακόμα πάνω από το μέσο όρο πενταετίας (+ 26%).

«Η μετρημένη πτώση των τιμών του οίνου από το Μάη του 2014 στους ΠΟΠ εξηγείται από τη διαθεσιμότητα (+ 3% σε ετήσια βάση), μετά την απότομη αύξηση της παραγωγής σε ένα έτος (22 εκατομμύρια εκατόλιτρα μετά από 18 8 το 2013, + 17%) και τους χαμηλότερους όγκους που εξήχθησαν κατά το 2014», αναφέρει το δελτίο.

Όσον αφορά τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη και τους ΠΓΕ, το Τμήμα Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνει την ανοδική τάση των τιμών κατά τους πρώτους εννέα μήνες μετά τη συγκομιδή. Αυτές αυξήθηκαν κατά + 14% και + 13% αντίστοιχα σε όλα τα χρώματα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση των τιμών προκύπτει από τη χαμηλή διαθεσιμότητα (- 4% σε ετήσια βάση) και κυρίως από τα χαμηλά επίπεδα των αποθεμάτων.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 189 επισκέπτες συνδεδεμένους