Εκτύπωση
PDF

9 Δεκεμβρίου 2015

Έντονη πολιτική κινητικότητα της ΚΕΟΣΟΕ και του κλάδου για τον ΕΦΚ

Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΑΟ δηλαδή ολόκληρου του αμπελοοινικού κλάδου σύσκεψη

πραγματοποιήθηκε χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από τον τομέα αγροτικής πολιτικής και του Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου και του Διευθυντή της κ. Π. Κορδοπάτη με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας και κυρίως τις πολιτικές και τεχνικές προεκτάσεις της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί.

 

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ ανέπτυξαν λεπτομερώς τις θέσεις τους σχετικά με την αντίθεση της οργάνωσης στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί και ειδικότερα επικεντρώθηκαν:

• στην αναγκαιότητα που απαιτεί η οικονομική συγκυρία στη χώρα για την ενδυνάμωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ως απαραίτητης διαδικασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

• στην αρνητική οικονομική επίδραση που θα επιφέρει η επιβολή του φόρου κυρίως στο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αμπελουργών, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται από την παραοικονομία στον τομέα

• στις επιπτώσεις που θα έχει ο ΕΦΚ στα ευρείας κατανάλωσης κρασιά που παράγουν κυρίως οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί και οι μεγάλες οινοβιομηχανίες

• στην αδυναμία εφαρμογής του μέτρου στο κρασί εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει ο τελωνειακός κώδικας που απαιτεί τη σύσταση φορολογικής αποθήκης (ογκομετρήσεις, εγγυήσεις, υπερβολικό διαχειριστικό κόστος Δημοσίου και οινοποιείων)

• στη χαμηλή αναμενόμενη αποδοτικότητα δημοσίων εσόδων του μέτρου, αφού η βάση υπολογισμού του παραγόμενου οίνου είναι διαφορετική από τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών

• στην επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας που θα επιφέρει στα οινοποιεία, η σχεδόν άμεση καταβολή του ΕΦΚ για τα προϊόντα που πωλούνται, όταν το αντίτιμό τους θα εισπραχθεί μετά από έξι μήνες.

• στην επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού οίνου και στο εξωτερικό, αφού τα διαχειριστικά κόστη θα επιρριφθούν στο κόστος παραγωγής του προϊόντος

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους μέσω ερωτήσεων για ιδιαίτερες πτυχές των θεμάτων που απασχολούν τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας, όπως οι νέες άδειες φύτευσης, τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης και οι παράνομες φυτεύσεις και μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της ΚΕΟΣΟΕ, συνέχισαν τις διαδικασίες στην κατεύθυνση ανταλλαγής απόψεων και εξεύρευσης λύσεων για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), είχε κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με εκπροσώπους φορέων του Αμπελοοινικού Τομέα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Κοι Χρήστος Μάρκου και Παρασκευάς Κορδοπάτης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΟ Κος Τσιλιλής Κωνσταντίνος, ο κος Ιωάννου Σωτήρης μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΑΟ και ο κος Αρκουμάνης Κωνσταντίνος Στέλεχος της ΕΔΟΑΟ.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συμμετείχαν, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Τζελέπης, ο Διευθυντής της Κ.Ο. Βασίλης Έξαρχος και ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπουνάκης.

Στην συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.

Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία του Αμπελοοινικού Τομέα για την Ελληνική Οικονομία , την προσφορά του στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, τον Πολιτισμό και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Τονίστηκε η πλήρης αντίθεση στον Νέο φόρο κατανάλωσης, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε στο κρασί, διότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών κρασιών και θα πλήξει την ελληνική αμπελουργία και το εισόδημα αμπελουργών.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες για τις ελληνικές συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις και την απασχόληση στην ύπαιθρο.

Τέλος οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ. Β. Κεγκέρογλου και Μ. Τσελέπης, δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 114 επισκέπτες συνδεδεμένους