Εκτύπωση
PDF

22 Φεβρουαρίου 2016

Νέα απόφαση για τις νέες Άδειες Φύτευσης και αλλαγή κριτηρίων επιλεξιμότητας και προτεραιότητας

Στην κατάργηση της προηγούμενης απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/Β/2833/2015 και αφορούσε την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΑΝ(ΕΕ) 2015/561 σχετικά με τις νέες άδειες φύτευσης και τα εφαρμοζόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας των αιτούντων νέα Άδεια Φύτευσης αμπέλων και στην έκδοση νέας απόφασης, προχώρησε το ΥπΑΤΤρ.

Η διαδικασία αυτή κατέστη αναγκαία μετά από διευκρινίσεις της Commission, για την επιλογή των κριτηρίων από το ΥπΑΤΤρ στην προηγούμενη απόφαση.

Με βάση τη νέα απόφαση θεμελιώδης αλλαγή επέρχεται στα κριτήρια επιλεξιμότητας, αφού αφαιρείται το κριτήριο β) δηλαδή ο αιτών να διαθέτει επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, δεδομένου ότι η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού πριν από κάθε επιλογή απέκλειε τους νεοεισερχόμενους αιτούντες.

Οι υπόλοιπες μεταβολές επέρχονται στα κριτήρια προτεραιότητας, που εφαρμόζονται όταν οι αιτούμενες εκτάσεις υπερβούν το 1% (6.500 στρ.) της επιφάνειας του εθνικού αμπελώνα.

  1. Τροποποιείται με τη νέα απόφαση το κριτήριο Β) «Εκτάσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος». Στο κριτήριο αυτό περιγράφονται περισσότερο αναλυτικά οι όροι βάσει των οποίων το κριτήριο πληρούται.
  2. Επίσης στο κριτήριο Γ) «Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς» διαγράφεται το υποκριτήριο της (1) που αφορά την κλίση 15%, αφού στο Αμπελουργικό Μητρώο δεν υπάρχει για φέτος αυτή η πληροφορία.
  3. Σημαντική και βελτιωτική αλλαγή επέρχεται στο κριτήριο Δ) «Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων» το οποίο αφορούσε στην προηγούμενη απόφαση εύρος εκμεταλλεύσεων από 0,5 – 50 εκτάρια (!!!) εύρος που κάλυπτε μεγάλο μέρος των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων και «απονεύρωνε» το κριτήριο αυτό υπέρ των μικρών εκμεταλλεύσεων.

Η νέα απόφαση προβλέπει την δημιουργία τριών υποκλιμακίων με διαφορετική υποστάθμιση, όπως είχε προτείνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Η γενική στάθμιση του κριτηρίου διπλασιάστηκε στο 0,4 από 0,2.

Το πρώτο υποκλιμάκιο αφορά συνολικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 έως 5 εκτάρια εκ των οποίων ο αιτών έχει μέχρι 2 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Η υποστάθμιση του υποκριτήριου ορίζεται (10) (πολλαπλασιασμός 0,4 x 10 κοκ).

Το δεύτερο υποκλιμάκιο αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 έως 5 εκτάρια, εκ των οποίων ο αιτών μπορεί να έχει στην κατοχή του από 2 έως 5 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

Η υποστάθμιση του υποκριτήριου ορίζεται σε (7).

Το τρίτο υποκλιμάκιο αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 5 έως 15 εκτάρια και ο αιτών έχει οποιαδήποτε έκταση φυτεμένη με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Η υποστάθμιση του υποκριτηρίου αυτού ορίζεται σε 5.

Οι μεταβολές στο παρόν κριτήριο ευνοούν περισσότερο τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 ha έως 2 ha, αλλά και τις αντίστοιχες από 2 ha μέχρι 5 ha.

4. Αλλάζει η στάθμιση του κριτηρίου Ε) προηγούμενη συμπεριφορά παραγωγού από 0,3 σε 0,1.

Εν κατακλείδι με τις μεταβολές αυτές η «αρνητική εξέλιξη» με την αφαίρεση του κριτηρίου επιλεξιμότητες που αφορά τις επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες και απέκλειε τους εκτός γεωργικού και αμπελουργικού επαγγέλματος αιτούντες, ισοσταθμίζεται με τις μεταβολές της στάθμισης του κριτηρίου για το μέγεθος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, από το οποίο θα πριμοδοτηθούν σημαντικά εκτάσεις μέχρι 50 στρέμματα και λιγότερο σημαντικά εκτάσεις έως 150 στρέμματα.

Ακολουθεί η νέα ΥΑ

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους