Εκτύπωση
PDF

8 Φεβρουαρίου 2017

Οι Άγγλοι οινοπαραγωγοί προωθούν γεωγραφική Ένδειξη για τους αφρώδεις οίνους

Το 2016, ο αμπελώνας της Αγγλίας κατέγραψε 2000 εκτάρια αμπελώνων και μια συνολική παραγωγή 5.000.000 φιαλών, για 130 οινοποιεία, των οποίων η ναυαρχίδα των προϊόντων είναι οι αφρώδεις οίνοι.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανακοινώσεις στον τύπο, η αύξηση της παραγωγής θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναζήτησης για μια γενική ονομασία για τα βρετανικά αφρώδη κρασιά. Αυτό που δεν είναι διασφαλισμένο είναι η συναίνεση και η υποστήριξη από τη διανομή.

Η συζήτηση διήρκεσε χρόνια σχετικά με την επιλογή ενός σύντομου ονόματος που θα δώσει ώθηση στους αγγλικούς αφρώδεις οίνους, από τον Σύλλογο Οινοποιείων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKVA). Οι εκπρόσωποι της αγγλικής παραγωγής έχουν ανακοινώσει την προθυμία τους να θεσμοθετήσουν το "British Fizz" ως γενική ονομασία των αφρωδών οίνων τους. Αν και η UKVA δεν ανακοινώνει λεπτομερώς την πρόοδο του φακέλου, ο σύλλογος δεν κρύβει τον στόχο του να ανταγωνισθεί τις σαμπάνιες και το Prosecco, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει την ονομασία των αφρωδών οίνων που παράγονται από αγγλικά σταφύλια σύμφωνα με τη μέθοδο της Καμπανίας.

"Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υποβληθεί αίτημα για μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή" τονίζει ο Miles Beale, ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Συνδέσμου διανομέων Οίνου και Οινοπνευματωδών Ποτών (WSTA). Η WSTA θα ήθελε οι ιθύνοντες της παραγωγής αγγλικών αφρωδών οίνων να πάρουν την απόφαση να συνταχθούν πίσω από ένα γενικό όνομα, ένώ η αίτηση για ένα ΠΓΕ βρετανικό Fizz, είναι δευτερεύουσα σήμερα.

 

Το Brexit είναι πράγματι η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από την πρωτοβουλία αυτή, αφού η αναγνώριση των ΠΓΕ εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός ο προβληματισμός δεν ελήφθη υπ’ όψιν από τον αμπελώνα του Sussex, ο οποίος ανακοίνωσε την πρώτη εφαρμογή της νομοθεσίας για τους ΠΓΕ στο τέλος του 2016.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 141 επισκέπτες συνδεδεμένους