Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2017

56η Γενική Συνέλευση ΚΕΟΣΟΕ … μαζί μπορούμε

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΟΣΟΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στην έδρα της.

Εκτός της έγκρισης των πεπραγμένων, των οικονομικών καταστάσεων και του προγραμματισμού δράσης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε και την τροποποίηση του καταστατικού της ΚΕΟΣΟΕ, προσαρμοσμένου στις διατάξεις του ν. 4384/2016.

Πριν την έναρξη των διαδικασιών ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των μελών της ΚΕΟΣΟΕ παρουσίασε τους άξονες ενεργειών της οργάνωσης μέσω των εννέα σημείων στο κείμενο που ακολουθεί:

 

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

 

Αγαπητοί Αντιπρόσωποι,

Σας καλωσορίζουμε σήμερα,

Στην ιδιότυπη τακτική γενική συνέλευση της οργάνωσής μας, που θα εξετάσουμε πλην των γνώριμων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων που μας απασχολούν και την υποχρεωτική αναπροσαρμογή του καταστατικού μας σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος συνεταιριστικού νόμου.

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε συνοπτικά και συγκεκριμένα τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών της παρούσας συνέλευσης.

Πριν απ΄αυτή όμως την προσέγγιση οφείλουμε να κάνουμε κάποιες αναφορές σε σχέση με την εξέλιξη βασικών μεγεθών του τομέα και την θέση του Έλληνα αμπελουργού στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που όλοι βιώνουμε.

Ένα περιβάλλον ασφυκτικό και αφόρητο χωρίς προοπτική αναστροφής στο κοντινό μέλλον.

Στην μεγάλη οικογένεια της  ελληνικής αμπελουργίας δεν κατά-γράφονται ποσοστά ανεργίας. Καταγράφονται σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου με εισοδήματα πιεσμένα, που απλά ανατροφοδοτούν μετά βίας την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

  • Οι νέες ασφαλιστές εισφορές των αγροτών
  • Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές του εισοδήματος
  • Η απουσία πιστωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων
  • Η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους εξαιτίας της καλπάζουσας αύξησης των εισροών
  • Οι πιεσμένες τιμές πώλησης του πρωτογενούς προϊόντος
  • Το χαμηλό διαμορφωμένο τελικό εισόδημα

Οδηγούν χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις συστηματικά κάτω από το όριο της ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Αυτό το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την αρνητική εξέλιξη βασικών μεγεθών του τομέα:

  • Εγκατάλειψη καλλιεργουμένων εκτάσεων
  • Πτώση παραγωγής
  • Αύξηση εισαγωγών
  • Πτώση τιμών κυρίως της σταφυλικής παραγωγής

Ναρκοθετούν το μέλλον μιας ευημερούσας και δυναμικής το πάλαι ποτέ αμπελουργικής οικονομίας

Σ΄αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες θα προσεγγίσουμε στην συνέχεια τα ζητήματα της 56ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, που έχει ταυτόχρονα και καταστατικό χαρακτήρα.

1. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ν. 4384/2016

Το προτεινόμενο προς ψήφιση σχέδιο καταστατικού της ΚΕΟΣΟΕ είναι υποχρεωτικά προσαρμοσμένο στον ισχύοντα συνεταιριστικό νόμο 4384/2016.

Η συχνή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Σ.Ο. και συν-ακόλουθα οι καταστατικές τροποποιήσεις προσαρμογής στην νομοθεσία που διαδέχονται η μία την άλλη, μας υποχρεώνουν για άλλη μία φορά να τονίσου-με την ανάγκη να υπάρξει οριστικά και μόνιμα ένας συνεταιριστικός νόμος πλαίσιο – απλός στην ερμηνεία, σαφής στην διατύπωση, χρηστικός στην εφαρμογή, που θα διέπεται απ΄τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και την δημοκρατική αντίληψη και με βάση αυτόν να διαμορφώνονται τα καταστατικά των Σ.Ο. σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου που δραστηριοποιούνται.

Το προτεινόμενο καταστατικό – σχέδιο είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου 4384/2016, διέπεται κυρίως απ΄τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και περιέχει ταυτόχρονα νόμιμες διατάξεις που διευρύνουν το πεδίο δράσης και λειτουργίας της ΚΕΟΣΟΕ.

2. ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ , ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ   ΦΟΡΕΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ήταν λάθος και ουσιαστική παράλειψη του Ν. 4384/2016 η απουσία  θεσμοθέτησης του ιδεολογικού και συντονιστικού οργάνου εκπροσώπησης των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

 

Έστω και καθυστερημένα με την υπό κατάθεση τροπολογία στην βουλή το προαναφερόμενο κενό μπορεί να «θεραπευτεί».

Το κενό αυτό προσπάθησαν να καλύψου οι πρωτοβουλίες τη «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» και της «ΣΑΣΟΕΕ»

Με ομόφωνη απόφαση της 55ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΟΣΟΕ η  οργάνωσή μας πρωτοστάτησε στην συγκρότηση του αμιγώς συνεταιριστικού φορέα της «ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ».

Ταυτόχρονα όμως η ΚΕΟΣΟΕ θεωρούσε και θεωρεί ύψιστη αναγκαι-ότητα την διαφύλαξη της ενότητας του συνεταιριστικού χώρου και την ταυτό-χρονη κατοχύρωση της με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βελτίωναν την υφιστάμενη νομοθεσία και θα κάλυπταν το κενό.  Στην κατεύθυνση αυτή με επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους που  την συνυπέγραφαν 13 ακόμη Πρόεδροι μεγάλων Σ.Ο. ζητήθηκε  απ΄την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η θεσμοθέτηση της  κορυφαίας συνεταιριστικής εκπροσώπησης.

Το ΥΠΑΑΤ μόλις πρόσφατα ανταποκρίθηκε και αυτό αποτελεί μία πολύ καλή εξέλιξη.

Είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε το ζήτημα και να στηρίζουμε κάθε βελτιωτική και ενωτική πρωτοβουλία .

3. Στις 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ

ΤΟΥ   ΚΡΑΣΙΟΥ περνάει στον συνεταιριστικό χώρο.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ προτείνεται για ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΟΑΟ.

 

Θεωρούμε πως ο  υφυπουργός Γεωργίας που θεσμοθέτησε την πρώτη διεπαγγελματική οργάνωση στην χώρα και σήμερα πρόεδρος της Συνεταιριστικής Οινοβιομηχανίας ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ θα οδηγήσει ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΟΑΟ, τον κλάδο συνολικά σε τροχιά ανάπτυξης, συνεργασίας προόδου με πολλαπλά οφέλη για ΟΛΟΥΣ.

Η στήριξη μας θα είναι δεδομένη , έμπρακτη και αμέριστη

4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Αποτελεί συμπεφωνημένη αναγκαιότητα για τον αμπελοοινικό κλάδου συνολικά η εκπόνηση και εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα έχει σαν στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας και  ανταγωνιστικότητας  των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

 

Ίσως το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί αυτού,  που εφαρμόζεται για την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου.

Παρ΄όλα αυτά η προαναφερόμενη αναγκαιότητα συνεχίζει να είναι και σήμερα εντεινόμενα επιβεβλημένη.

Για να υπάρξει στην πράξη αποτέλεσμα χειροπιαστό, που θα εξυπηρετήσει τον πολυπόθητο στόχο της βιώσιμης και ανταγωνιστικής αμπελουργίας, θα πρέπει να διασφαλιστούν ουσιαστικές προϋποθέσεις .

Τέτοιες προϋποθέσεις είναι:

  1. 1. Προσέγγιση με όρους οικονομικούς και θεσμικούς
  2. 2. Συνεργασία όλων
  3. 3. Πολιτική βούληση
  4. 4. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της βαρύτητας του φορέα που κυριαρχεί στο πρωτογενές παραγωγικό πεδίο.

 

  1. 5. ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

 

Έπληξε βαρύτατα τον κλάδο κυρίως έπληξε τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους  νόμιμους οινοποιούς.

Είναι άδικος. Επιβάλλεται μόνο στους 118.000 tn από τους 350.000 tn  που καταναλώνονται. Ευνοεί την παραοικονομία και το παραεμπόριο.

Αφαίρεσε τεράστια έσοδα από το κράτος (ΦΠΑ & Φ.Ε) σε σχέση με τα έσοδα που ο ΕΦΚ έφερε (23,6 εκατ).

Έχει δεσμευθεί τρείς φορές ο πρωθυπουργός για την κατάργησή του. Έχουν δεσμευτεί  σχεδόν όλα τα κόμματα για την αναποτελεσματικότητα και την αναστάτωση όπου έχει προκαλέσει στον κλάδο.

Κάθε μέρα που περάνει και δεν επιστρέφει ο ΕΦΚ στον μηδενική βάση απ΄όπου ξεκίνησε κατρακυλάει ένα σκαλοπάτι πιο κάτω στην διάλυση ο κλάδος της οινοποιίας – αμπελουργίας.

Η ΚΕΟΣΟΕ θα συνεχίσει αδιάκοπα τον αγώνα για την οριστική κατάργηση  του.

 

 

  1. 6. ΘΕΣΕΙΣ ΚΕΟΣΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης αποτελούν σημαντική διέξοδο για την ελληνική σταφυλική παραγωγή. Ενισχύουν συμπληρωματικά το αμπελουργικό εισόδημα. Εξισορροπούν σ΄ένα σημαντικό βαθμό το εμπορικό ισοζύγιο των αλκοολούχων ποτών.

ü  Ο τομέας  χρειάζεται εξυγίανση.

ü  Ο έλεγχος υγιεινής και προστασίας του καταναλωτή οφείλει να είναι αμείλικτος.

ü  Τα περιστατικά της παραοικονομίας και της παράτυπης διακίνησης της αλκοόλης θα πρέπει να παταχθούν παραδειγματικά.

Οι θέσεις μας, υπερασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα τις αξιόπιστες διαδικασίες, τα νόμιμα οργανωμένα αποσταγματοποιεία και τους πραγματικούς διήμερους αμπελουργούς αποστάκτες.

 

  1. 7. ΑΔΕΙΕΣ ΝΕΩΝ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την έννοια της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση κυρίως θα πρέπει να κατευθύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, που υπάρχουν.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η χρηματοδότηση των νέων φυτεύσεων. Δυστυχώς η χρηματοδότηση  από πόρους της  Ε.Ε. είναι ανέφικτη. Οφείλει το ΥΠΑΑΤ να βρει λύση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.  Σε διαφορετική περίπτωση   μόνο οι έχοντες και αυτό δεν θα είναι αγρότες, θα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα των νέων φυτεύσεων που επί της ουσίας μπορεί να αναχαιτίσει το φαινόμενο συρρίκνωσης του ελληνικού αμπελώνα.

  1. 8. Εγκεκριμένο  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Προβολής – Προώθησης  “REAL GREEK WINES” στις ΗΠΑ 2,3 εκ €, που συνδυάζεται με  ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στον τρόπο προβολής των συνεταιριστικών κρασιών, που θα εμφιαλωθούν με την ενιαία σήμανση Real Greek Wines.

H προβολή τους  στις ΗΠΑ θα ακολουθήσει μεθοδολογία όμοια με αυτή που ήδη έχει ανοίξει δρόμο στη συγκεκριμένη αγορά, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η υπεραξία του γενικού σήματος Real Greek.

Αναμένουμε ότι η δραστηριοποίηση αυτή θα ενδυναμώσει τις εξαγωγικές προσπάθειες των μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

 

  1. 9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ OINOΠOIEΙΩΝ 1,5  εκ  € (χρηματοδότηση  ΕΣΠΑ)

Τη χρονιά που πέρασε διερευνήσαμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών της ΚΕΟΣΟΕ, προκειμένου να επιτελέσουμε μέρος του εκπαιδευτικού μας ρόλου. Για το σκοπό αυτό η ΚΕΟΣΟΕ πιστοποιήθηκε ως προς τη διοικητική και την διαχειριστική της επάρκεια.

Αναμένουμε την έγκριση του σημαντικού αυτού προγράμματος.

 

Φίλες και φίλοι αντιπρόσωποι   της 56ης Γενικής Συνέλευσης,

Στην αρχή της παρέμβασης μου αναφέρθηκα στις δυσκολίες των ημερών, στο τέλμα που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, στην απόγνωση της κοινωνίας, στα αδιέξοδα της συγκυρίας, στην ανύπαρκτη προοπτική.

Θα κλείσω την παρέμβασή μου διαφορετικά

ü  Μαζί μπορούμε να αναστρέψουμε την φορά των πραγμάτων

ü  Μαζί μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή

ü  ΟΧΙ  σαν θεατές των εξελίξεως ΑΛΛΑ

ü  σαν Πρωταγωνιστές της ίδιας της ζωής μας

ü 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ είναι το ΜΑΖΙ

και το ΜΑΖΙ όσο και αν συκοφαντήθηκε, στο τέλος θα ΝΙΚΗΣΕΙ

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 228 επισκέπτες συνδεδεμένους