Εκτύπωση
PDF

30 Μαΐου 2017

Τρύγος 2017: Η Νότια Αφρική επηρεάστηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, από την ξηρασία

Οι προβλέψεις για ύφεση ματαιώθηκαν στο τέλος, η συγκομιδή του πρώτου σε έκταση αμπελώνα της Αφρικής θα είναι ελαφρώς αυξημένη, χάρη στις δροσερές νύχτες και στην ιδεατή φυτοϋγειονομική κατάσταση του αμπελώνα.

Το 2017, ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής συγκόμισε 1,4 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών (SAWIS) της Ν. Αφρικής. Η παραγωγή οίνων * θα ανέλθει στα 11,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα καταγράφοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το 2016. Η φετινή συγκομιδή αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τον κλάδο. «Περιμέναμε πτώση, λόγω του δεύτερου συνεχόμενου ζεστού και ξηρού έτους» αναφέρει ο François Viljoen, ο τεχνικός διευθυντής της ένωσης παραγωγών VinPro. «Οι δροσερές νύχτες κατά τη διάρκεια της σεζόν και η σημαντική απουσία καυσώνων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ρύθμισαν το φαινόμενο της ξηρασίας», εξηγεί.

Αν και οι βροχές ήταν σε υψηλότερο επίπεδο φέτος, τα αποθέματα νερού παρέμειναν ελλειμματικά και η άρδευση αποδείχθηκε και πάλι ότι είναι το κλειδί για τη διαχείριση των αμπελώνων της Νότιας Αφρικής. Οι ξηρές συνθήκες είχαν ένα πλεονέκτημα: επέτρεψαν στα σταφύλια να αποφύγουν γενικά τις ασθένειες και να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα ωριμότητας. «Είμαστε ανακουφισμένοι από τις καιρικές συνθήκες το 2017, αλλά προβάλλοντας το 2018, που ήδη αρχίζει να πλησιάζει, ελπίζουμε σε βροχές μέσα στους επόμενους μήνες», καταλήγει ο François Viljoen.

Η Νότια Αφρική όμως ανησυχεί για το χαμηλό επίπεδο τιμών με το οποίο συναλλάσσονται οι παραγόμενοι οίνοι.

*: Συμπεριλαμβανομένων επίσης, των χυμών και συμπυκνωμένων γλευκών, καθώς και του κρασιού για απόσταξη αλκοολούχων ποτών και τις βιομηχανικές χρήσεις

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 228 επισκέπτες συνδεδεμένους