Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2017

Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή οίνου οδηγεί σε αύξηση τις τιμές

Και ενώ η Ευρώπη ξεκίνησε τον τρύγο στην Ν. Ισπανία, με προβλέψεις σημαντικών απωλειών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, στην αντιπέρα όχθη ο Νέος Κόσμος, δε φαίνεται να εξισορροπεί την μείωση ποσοτήτων της Ευρώπης με αποτέλεσμα τις αυξητικές τάσεις των τιμών. Στις υπόλοιπες σημαντικές παραγωγές περιοχές οίνων του πλανήτη η εικόνα παρουσιάζεται σχετικά διαφοροποιημένη.

 

Καλιφόρνια: μια δομική ανοδική τάση

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ένα «μέσο όρο» συγκομιδής στην Καλιφόρνια, κοντά σε αυτόν του 2016, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών. «Οι συνθήκες μέχρι τώρα μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική έλλειψη ή σημαντικό πλεόνασμα συγκομιδής, ανεξάρτητα από ποικιλία» ανακοίνωσε ο οινοποιητικός συνεταιρισμός καλλιεργητών Allied. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 26 000 εκτάρια αμπελώνων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, πολλά από τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε παραγωγή το περασμένο έτος, με τα υπόλοιπα να αναμένεται να παράξουν φέτος. Να σημειωθεί ότι σε διάστημα είκοσι ετών, η παραγωγή στην Καλιφόρνια σχεδόν διπλασιάστηκε γεγονός που ισχύει και για την παραγωγή των ΗΠΑ στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή, η Allied Grape Growers επιβεβαιώνει την μετακίνηση των αμπελώνων της Καλιφόρνιας από τις κεντρικές και τις εσωτερικές νότιες περιοχές προς τις βόρειες εσωτερικές και παράκτιες περιοχές, αντανακλώντας το premiumisation στην αγορά των ΗΠΑ.


Ισορροπημένη παγκόσμια αγορά ή τεταμένη;

Τέλος, νοτιότερα, οι κρατικές υπηρεσίες της Χιλής SAG στις αρχές Ιουλίου 2017 ανακοίνωσαν ότι η συγκομιδή ανήλθε στα 9.492.058 εκατόλιτρα (67% ερυθρά), ή 6,4% μικρότερη από ό,τι το 2016 και 26% μικρότερη από το 2015. Σύμφωνα με τον Ciatti, «τα κρασιά του τρύγου 2017 έχουν ήδη προπωληθεί, οι πιο ενδιαφέρουσες προσφορές που έχουν ήδη κλείσει». Στην Αργεντινή, η παραγωγή του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2016 (1.957 τόνους), η αγορά χύμα παραμένει υποτονική, λόγω αύξησης των τιμών, συμπεριλαμβανομένων και των Malbec, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι αγοραστές να στρέφονται στη Χιλή. «Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών περαιτέρω στη Χιλή, και η υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής θα μπορούσε να κάνει τις προμήθειες πιο ελκυστικές από την Αργεντινή και πάλι».

Χωρίς να περιμένουν, και προκειμένου να μην εξασφαλίσουν τις προμήθειές τους μόνο από τη Χιλή, οι Ρώσοι και Κινέζοι αγοραστές έσπευσαν στη Νότια Αφρική (παραγωγή 2017: 1.418 MT, +3%). Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται καθώς η αγορά συνεχίζει να παγκοσμιοποιείται και γίνεται όλο και πιο ισορροπημένη, ή ακόμα και τεταμένη. Αυτό αποδεικνύεται από τη γενική κατεύθυνση των τιμών που προσδιορίζονται από τη Rabobank στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση.

 

Η Ωκεανία δεν θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ισορροπία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οινοπαραγωγών της Αυστραλίας που δημοσίευσε ισοζύγιο παραγωγής στις αρχές Αυγούστου, η συγκομιδή 2017 αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι έχει καταγράψει μια παραγωγή κατά 9% χαμηλότερη σε σύγκριση με το περασμένο έτος, στους 396.000 τόνους. Η μείωση αυτή θα θέσει ένα φρένο στις φιλοδοξίες των εξαγωγέων παραγωγών της Νέας Ζηλανδίας. «Δεδομένης της υψηλής ζήτησης διεθνώς, τα οινοποιεία ήλπιζαν για μια μεγαλύτερη συγκομιδή το τρέχον έτος. Μια μειωμένη παραγωγή θα επιφέρει μέτρια ανάπτυξη το επόμενο έτος» παραπονέθηκε ο διευθυντής της New Zealand Winegrowers, Philip Gregan.

Και ενώ αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα εδώ στην Ελλάδα μετά τον τελευταίο καύσωνα του Ιουλίου και τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, η αισιόδοξη εικόνα των αρχών του Ιουλίου αντιστρέφεται από περιοχή σε περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες που περιέρχονται στην ΚΕΟΣΟΕ. Η Κρήτη μετράει απώλειες όπως και η Πελοπόννησος, ενώ αρκετές περιοχές της Στ. Ελλάδας (Εύβοια) ο περονόσπορος και το ωίδιο έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 397 επισκέπτες συνδεδεμένους