Εκτύπωση
PDF

28 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΟΣΟΕ

Αν δεν καταργηθεί ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ στο κρασί ΤΩΡΑ και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προσφάτως ανακοινώθηκε, ο κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα. Και κυρίως θα πληγεί ο αμπελουργικός κόσμος της Ελλάδας, και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας που συνεχίζουν να λειτουργούν έξω απ΄τα κυκλώματα της παραβατικότητας και της παρανομίας που έχουν γίνει πλέον καθεστώς στην αμπελοοινική αγορά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πανελλήνιας σύσκεψης που έγινε στις 25 Αυγούστου στην ΚΕΟΣΟΕ και αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνει ανάγλυφα την θλιβερή πραγματικότητα μακριά από πολιτικαντισμούς, λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες.

«Ή μηδενίζεται σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ή αφανίζεται αύριο η ελληνική αμπελουργία» δήλωσε με έμφαση και πρόδηλη αγανάκτηση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Γ. Μάρκου μετά το τέλος της σύσκεψης, ενώ κατά την διάρκειά της εξεδόθη το ακόλουθο ψήφισμα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 σε πανελλήνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ με αντικείμενο την κατάσταση της ελληνικής αγοράς οίνου και των συνθηκών που επικρατούν στον φετινό τρύγο, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα:

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας διαπίστωσαν ότι σήμερα επικρατούν οι πλέον στρεβλές και άναρχες συνθήκες στην ιστορία της εσωτερικής αμπελοοινικής αγοράς, οι οποίες έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αφού:

• παρατηρείται ότι τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί και ότι η παραβατική μεθοδολογία τους, είναι περισσότερο οργανωμένη το δεύτερο χρόνο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί

• τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους δυσπραγίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή

• το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών καθιστά ευάλωτους τους αμπελουργούς έναντι των παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων πλήττει πλέον εξοντωτικά τα συνεταιριστικά οινοποιεία, τα οποία εξάντλησαν τα περιθώρια επιβίωσής τους, αφού πλέον δε μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά εξαιτίας της καθιέρωσης του παράνομου εμπορίου οίνου, ως κύριας μεθόδου συναλλαγών στην αμπελοοινική αγορά.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές και εν μέσω του τρυγητού, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας απευθύνουν δραματική έκκληση στην πολιτική ηγεσία να προβεί σε μηδενισμό του συντελεστή ΕΦΚ στο κρασί σήμερα και όχι έως το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά την αναμενόμενη συγκομιδή οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα, με περιοχές που οδεύουν στον τρύγο με ευοίωνους όρους και περιοχές που επλήγησαν καθοριστικά από τον καύσωνα των αρχών Ιουλίου.

Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος και η Ρόδος.

Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλονιάς.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής θα κυμανθεί στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ετών, γεγονός που δικαιολογεί την άνοδο των τιμών σταφυλιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εφόσον επικρατήσουν βέβαια συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις τρείς κύριες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη η παραγωγή οίνου θα είναι μειωμένη από 15-20% και, ήδη οι τιμές ανά λίτρο οίνου έχουν αυξηθεί.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 358 επισκέπτες συνδεδεμένους