Εκτύπωση
PDF

25 Οκτωβρίου 2017

Η βιτρίνα της αμπελοκαλλιέργειας υψηλής τεχνολογίας

Με τον τίτλο Digital Mas, η Montpellier Sup Agro υλοποιεί 15 ψηφιακές λύσεις για την αμπελουργία και την οινολογία. Μια γεύση της αμπελουργίας του αύριο χωρίς να είναι επιστημονική φαντασία. Η αμπελουργία του αύριο υπάρχει ήδη στο Domaine du Chapitre στο Villeneuve-lès-Maguelone. Σε αυτή την εκμετάλλευση 95 εκταρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται εκμετάλλευση 35 εκταρίων με αμπέλια, η Montpellier Sup Agro, έχει αναπτύξει εδώ και ένα χρόνο δεκαπέντε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, που έχουν διαθέσει 14 εξειδικευμένες εταιρείες ψηφιακής γεωργίας. Με ονομασία Mas Digital, αυτός ο μοναδικός χώρος στη Γαλλία προσφέρει μια επίδειξη σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής, καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών στην αμπελουργία και την οινολογία. Δύο άξονες έχουν τεθεί σε εφαρμογή: ο ένας αφορά την ψηφιακή συνεισφορά για την προστασία των φυτών, με την εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού, ενός λογισμικού μοντελοποίησης της επίδρασης ασθενειών, ενός εργαλείου βοήθειας για την μείωση των δόσεων φυτοφαρμάκων, ενός λογισμικού διαχείρισης και διανομής εργασιών, ενός εργαλείου ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης ψεκασμού, και τέλος ενός εργαλείου το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων την ομοιογένεια και την λειτουργική διασύνδεση των συσκευών.

Ο άλλος άξονας είναι αφιερωμένος στην ποιοτική και ποσοτική διαχείριση της παραγωγής: στα χαρτογραφημένα αγροτεμάχια, παρακολουθείται ο έλεγχος του υδατικού stress, η ωριμότητα, η κατάσταση του αζώτου με συνδεδεμένους αισθητήρες που ενημέρωναν τις δεξαμενές για την παρακολούθηση της ζύμωσης .. "Αυτά δεν είναι πρωτότυπα. Όλες οι τεχνολογίες που υπάρχουν στο χώρο διατίθενται στην αγορά", λέει ο Thomas Crestey, επικεφαλής του Mas digital.

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, τα πρώτα διδάγματα έχουν εξαχθεί ήδη. "Με τη δορυφορική χαρτογράφηση της εφαρμογής, που συμπληρώνεται από πληροφορίες για την ωριμότητα, αλλάξαμε π.χ. τον προορισμό ενός αμπελοτεμαχίου που αρχικά προορίζονταν για ροζέ οίνο και τελικά οινοποιήθηκε ερυθρός. Η σφριγηλότητα του αμπελιού ήταν πιο ευνοϊκή για την παραγωγή του κόκκινου. Η παρακολούθηση της ωριμότητας με τη μέτρηση των σακχάρων των καρπών έδωσε τη δυνατότητα να καθοριστούν οι βέλτιστες ημερομηνίες συγκομιδής. Κατά τους ψεκασμούς, οι αισθητήρες μας αποκάλυψαν μια ανεπαρκή ροή σε ένα από τα αεροσκάφη μας, με αποτέλεσμα την επίσης ανεπαρκή προστασία του αμπελώνα. Τέλος, η συσκευή Vintel ITK, που συσχετίζεται με τις μετρήσεις εδάφους, μας ενημέρωσε για το υδατικό stress σε ένα από τα αμπελοτεμάχιά μας, που δεν ταίριαζε με το προφίλ που είχαμε προβλέψει. Γενικότερα, τα εργαλεία που αφορούν την προστασία του αμπελώνα καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση του εάν έχουμε λάβει τη σωστή απόφαση, και ότι οι αποφάσεις έχουν υλοποιηθεί σωστά φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας είμαστε πιο καθησυχασμένοι", αναφέρει ο Thomas Crestey.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 201 επισκέπτες συνδεδεμένους