Εκτύπωση
PDF

25 Σεπτεμβρίου 2018

Τρύγος 2018 Λήμνος: Πλούσια και καλή χρονιά


Οι καιρικές συνθήκες στη Λήμνο τη φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκαν από έντονη αστάθεια, με παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη και έντονες βροχοπτώσεις τοπικά κατά την περίοδο του περκασμού, οι οποίες συνετέλεσαν στην ανομοιόμορφη ωρίμανση των σταφυλιών στα διάφορα αμπελοτόπια του νησιού. Τα περιορισμένα κρούσματα ασθενειών, ωιδίου κυρίως, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα. Η ανομβρία δεν συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να διατηρηθούν ικανοποιητικές οξύτητες για το Μοσχάτο. Ο αρωματικός χαρακτήρας αναμένεται να είναι ο τυπικός, έντονα φρουτώδης του Μοσχάτου, τόσο για τα ξηρά όσο και για τα γλυκά κρασιά.

Στο Λημνιό παρατηρείται αυξημένος σακχαρικός τίτλος και πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, με αποτέλεσμα πλούσια κρασιά με γεμάτο σώμα και μαλακές τανίνες Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η πρωιμότητα του τρυγητού και για τις δύο ποικιλίες του νησιού, καθώς ο τρυγητός του Μοσχάτου ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου, ενώ του Λημνιού στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή του Μοσχάτου κυμάνθηκε γύρω στα 20.000 HL, ενώ του Λημνιού περίπου 1.500 HL.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση στην οποία έχουν προβεί πολλοί καλλιεργητές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μέχρι πρότινος γηρασμένοι και μη παραγωγικοί αμπελώνες να δίνουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης ποσότητας σταφυλιών.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 300 επισκέπτες συνδεδεμένους