Εκτύπωση
2009 - Kρασί και καρκίνος: προς τιμήν του κρασιού, ένα blog προβάλει αντίσταση

Από τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους επαγγελματίες του κρασιού, για πολλούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, η μελέτη του INCA (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου), που διαχύθηκε μερικές ώρες πριν το διάλογο στο Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μόνο ποτήρι κρασί, αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, θεωρήθηκε καθαρή «προβοκάτσια», προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην οικονομία του κρασιού της Γαλλίας, αλλά και στη γαλλική κουλτούρα.

Οι βουλευτές δεν εντυπωσιάστηκαν και τροποποίησαν το αρχικό κείμενο, ψηφίζοντας ένα νόμο με βάση την υπευθυνότητα. Παρόλ’ αυτά οι αρνητικές συνέπειες των παρατηρήσεων του INCA, για το αμπελοοινικό κλάδο, είναι σημαντικές. Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του κρασιού, καθοδηγούμενοι από τους επιστήμονες, τους γιατρούς, τους νομικούς, επιθυμούν να πετύχουν την αναθεώρηση της μελέτης «Καρκίνος και Κρασί» του INCA, ιδιαίτερα μετά από τις πολυάριθμες μελέτες σε όλο τον κόσμο, που τεκμηριώνουν, τα προφανή ευεργετικά αποτελέσματα της έμμετρης κατανάλωσης κρασιού, έναντι του καρκίνου.