Εκτύπωση

Cabernet Sauvignon

Η πλέον γνωστή γαλλική ερυθρά ποικιλία αμπέλου. Θεωρείται «ο βασιλιάς των ποικιλιών» (King Cab). Κατά μια άποψη προέρχεται από πληθυσμό πρέμνων που ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος ονόμασε Biturica. Κατά μια άλλη άποψη πρόκειται για την ποικιλία Petit vidure που καλλιεργούνταν στην ευρύτερη αμπελουργική περιοχή του Μπορντό από τον 17ο αιώνα.
Πρόσφατα δεδομένα από τη χρήση των μοριακών μεθόδων (Bowers και Meredith 1997) έδειξαν ότι η ποικιλία Cabernet Sauvignon είναι κατά πάσα πιθανότητα προϊόν φυσικής διασταύρωσης των Sauvignon blanc και Cabernet franc.
Είναι γνωστή ως Petit Cabernet, Bouchet, Vidure, Petit vidure και με άλλες ονομασίες.
Καλλιεργείται συστηματικά και σε μεγάλες εκτάσεις στη Γαλλία (450.000 στρ.) την Καλιφόρνια (250.000 στρ.), την Αυστραλία (210.000 στρ.), τη Χιλή (210.000 στρ.), τη Βουλγαρία (160.000 στρ.), τη Ρουμανία (120.000 στρ.), την Αργεντινή (70.000 στρ.), τη Νότια Αφρική (70.000 στρ.), αλλά και στις υπόλοιπες αμπελουργικές χώρες.
Στην Ελλάδα (21.000 στρ. περίπου) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Δωδεκανήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, για το νομό Ιωαννίνων και επιτρέπεται στο νομό Ζακύνθου.