Προϊόντα  
Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας η μετέπειτα EΑΣυνεταιρισμών Καρδίτσας ιδρύεται το 1928 στην Επαρχία της Καρδίτσας και εκπροσωπεί αρχικά 27 γεωργικούς συνεταιρισμούς με πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης ένωσης τον Δ Παπαδήμα.

ENΩΣH AΓPOTIKΩN
ΣYNETAIPIΣMΩN KAPΔITΣAΣ
Γρ. Λαμπράκη 10
Καρδίτσα - Τ.Κ. 43100
Τηλ.: 2441027811-15
Fax: 2441026112
e-mail: easkar@hol.gr

 


Χθές…
Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας η μετέπειτα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας ιδρύεται το 1928 στην Επαρχία της Καρδίτσας και εκπροσωπεί αρχικά 27 γεωργικούς συνεταιρισμούς με πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης ένωσης τον Δ Παπαδήμα. Η εφημερίδα Θεσσαλική Φωνή στο φύλλο της Δευτέρας 5 Μαρτίου 1928 γράφει σε σχετικό άρθρο: «Χθές συνήλθε εις πρώτην συνεδρίασιν η νεοσυσταθείσα "Ένωσις γεωργικών συν/σμών Επαρχίας Καρδίτσας" εκπροσωπούσα 27 γεωργικούς συνεταιρισμούς της περιφερειάς μας. Κατά ταύτην, ανεπτύχθη λεπτομερώς το πρόγραμμα της ενώσεως και ετονίσθη ιδιαιτέρως ότι σκοπός της νεοιδρυθείσης ενώσεως είναι η υποστήριξης και εξυπηρέτησις των γεωργικών συμφερόντων ως επίσης και η εφαρμογή παντός μέτρου κρινόμενου αναγκαίου δια επέκτασιν και βελτίωσιν των γεωργικών πόρων».
Από την δεκαετία του 1950 εως την δεκαετία του 1980 είναι η πιο σημαντική περίοδος για την Ένωση με μεγάλες επενδύσεις , που την καθιστούν πρότυπο Συνεταιριστικής οργάνωσης για όλη την Ελλάδα. H ανοδική της πορεία αποφέρει μεγάλα οφέλη στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχιστεί εως και το τέλος της δεκαετίας του 1980 . Σε αυτή την περίοδο η ένωση δραστηριοποιείται κυρίως στην συγκέντρωση σιτηρών με σιταποθήκες χωρητικότητας 18000 τόνων στην συγκέντρωση βαμβακιού με την λειτουργία τριών Εκκοκκιστηρίων και Σπορελαιουργείου καθώς και στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού στο Οινοποιείο που ιδρύεται το 1973 και λειτουργεί εως σήμερα.

Σήμερα…
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας εκπροσωπεί 164 μέλη συνεταιρισμούς του νομού Καρδίτσας. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αιρετό και αποτελείται από 11 αγρότες της περιοχής με μεγάλη εμπειρία στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο ενώ στις συνεδριάσεις του συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Η οργάνωση απασχολεί 22 μόνιμους υπαλλήλους και 45 εποχικούς Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως με δύο προϊόντα το κρασί και το τσίπουρο, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αμπελλοκαλιεργητών της περιοχής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ

Βιομηχανικές

  • Κρασί
    Στον Νομό Καρδίτσας καλλιεργούνται περίπου 9000 στρέμματα αμπελώνες από τα οποία 400 αναδιαρθρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Ένωσης μέσω των προγραμμάτων Αμπελουργικής Αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων αμπελώνων, ενώ 1200 στρέμματα είναι εντός της ζώνης Ο.Π.Α.Π Μεσενικόλα.
    Η Ένωση ετησίως συγκεντρώνει έως 2000 τόνους σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία οινοποιεί στο Οινοποιείο της που βρίσκεται στο Δήμο Καρδίτσας. Παράγει ετησίως 1.200 τόνους κρασιού που διατίθεται χύμα ή εμφιαλωμένο μετά από τυποποίηση ή εμφιάλωση που γίνεται στο εμφιαλωτήριο της Ένωσης, που βρίσκεται στο χώρο του Οινοποιείου και έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Τα κρασιά της Ένωσης, έχουν κατακτήσει σημαντική θέση στην τοπική και ευρύτερη αγορά.


  • ΟΙΝΟΙ Ο.Π.Α.Π (V.Q.P.R.D)
    Το σταφύλι του Μεσιέ Νικόλα!
     Στον Μεσενικόλα, στο Μοσχάτο και στο Μορφοβούνι, τρία χωριά του νομού Καρδίτσας κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα, καλλιεργείται η ποικιλία σταφυλιού Μαύρο Μεσενικόλα. Το ομώνυμο χωριό, βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του ορεινού όγκου της Πίνδου. Η σημερινή ονομασία του χωριού οφείλεται σε έναν Ενετό προύχοντα, τον Μεσιέ Νικόλα! Εκείνος ήταν που έφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια και το Μαύρο Μεσενικόλα, μια ιδιαίτερη ερυθρή ποικιλία.
    Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι γηγενής ποικιλία που δεν συναντάται σε άλλες περιοχές και αποτελεί για την περιοχή τον καλύτερο πρεσβευτή της αμπελοοινικής της παράδοσής. Γραπτές μαρτυρίες αποδεικνύουν την οινοποίησή της ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η καλλιέργειά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της, περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
    Το 1994, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες των τοπικών φορέων, δημιουργήθηκε η ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) Μεσενικόλα. Είναι η μόνη ζώνη παραγωγής Ο.Π.Α.Π στην περιοχή, στην οποία συμμετέχουν και μη γηγενείς ποικιλίες, όπως το Syrah και το Carignan.
    Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι ποικιλία που καλλιεργείται σε ημιορεινή περιοχή σε μικρούς, με κλίσεις αμπελώνες, μετρίως παραγωγική, με απόδοση στους παλαιούς αμπελώνες 600 - 700 κιλά ανά στρέμμα και στους νέους μέχρι 1.200 κιλά ανά στρέμμα
    Οινοποιείται με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης και συμμετέχει στην παραγωγή του Ο.Π.Α.Π Μεσενικόλα σε ποσοστό 70%, ενώ στο υπόλοιπο 30% συμμετέχουν οι ποικιλίες Syrah και Carignan, δίνοντας κρασιά με λεπτά αρώματα, μέτριο αλκοολικό βαθμό και χρώμα.

Προμηθευτικές

  • Εμπορία λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων

Εργασίες παροχής υπηρεσιών

  • Υπολογισμός και διανομή Φ.Π.Α. στους παραγωγούς
  • Υπολογισμός και διανομή οικονομικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
  • Ασφαλιστικές Εργασίες
Web design by Epopsis © 2010