Εκτύπωση

24 Οκτωβρίου 2014

Αυστραλία: Παρά τη μικρή συγκομιδή του 2014, τα αποθέματα οίνου συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές

«Η συγκομιδή του 2014 ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το 2013, γεγονός που βοηθά τον τομέα οίνου αλλά ακόμη δεν βλέπουμε μια διαρθρωτική προσαρμογή

να προκαλείται και που είναι αναγκαία διαδικασία για να περάσει ο τομέας σε καλύτερη κερδοφορία», δήλωσε ο Paul Evans, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αυστραλιανών Οινοποιών (WFA), ο οποίος καλεί από τώρα για «άμεση δράση την κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί η ζήτηση για τα αυστραλιανά κρασιά και για να επιταχυνθεί η διόρθωση του εργαλείου της παραγωγής». Περιμένοντας το σχέδιο ανταγωνιστικότητας του τομέα (συνοδεύεται από το αίτημα ενός συμπληρωματικού ποσού 25.000.000 δολαρίων Αυστραλίας) που έχει εκπονηθεί στην Καμπέρα, οι Αυστραλοί οινοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη πτώση των μεγεθών. Σύμφωνα με την Αυστραλιανή αρχή σταφυλιών και κρασιών (AGWA), η μέση τιμή ενός τόνου οινοποιήσιμων σταφυλιών έπεσε στα 441 δολάρια για το έτος 2014, κατά 12% από το προηγούμενο έτος (παρέμεινε όμως πάνω από το χαμηλό επίπεδο του 2011, $413 / t ή 285 €/t). Πιο αναλυτικά, το Muscat μειώθηκε κατά 26% ($275 / t ή 190 €/t), το Pinot Noir 20% (στα $696 / t ή 482 €/ t), το Cabernet Sauvignon 15% (στα $563 / t ή 390 €/t) ...

 

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της WFA, ο αυστραλιανός αμπελώνας συγκόμισε 1,7 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών το 2014, πτώση δηλαδή κατά 7% σε σύγκριση με το 2013 (και το μέσο όρο των τελευταίων επτά ετών), με μια πτώση περισσότερο για τα λευκά (813 000 τόνοι, -9%) παρά για τα κόκκινα (884 000 t, -5%). Η πρώτη Αυστραλιανή ποικιλία σταφυλιού είναι το Syrah (25% της εθνικής παραγωγής), ακολουθούμενη από Chardonnay (21%), Cabernet Sauvignon (14%), Merlot (7%) και Sauvignon Blanc (7%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WFA, η παραγωγή της Αυστραλίας θα είναι 12.020.000 εκατόλιτρα οίνου (-2%). Εάν τα αποθέματα διατηρηθούν, η τάση του δείκτη αποθεμάτων / πωλήσεων, είναι ανοδική, φθάνοντας το 1,48. Μια αύξηση της τάξης του 3% οφείλεται στη μείωση των εγχώριων πωλήσεων (οι αυστραλιανοί οίνοι κατέχουν το 85% της εγχώριας κατανάλωσης) και στις εξαγωγές. Με ένα μέσο κόστος παραγωγής που αυξήθηκε (+3%), το ποσοστό της κερδοφορίας των οινοποιείων της Αυστραλίας αναπόφευκτα χωλαίνει από 23% το 2012 στο 16% το τρέχον έτος.