Εκτύπωση
PDF

26 Φεβρουαρίου 2013

Σήριαλ ο περονόσπορος 2011 μέσω ΠΣΕΑ

Την παροχή πρόσθετων στοιχείων ζητά η Commission σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που επικράτησαν

στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, προκειμένου ν’ αποφασίσει οριστικά εάν θα εγκρίνει την αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την «επέλαση» του περονόσπορου το 2011.

Παρ’ ότι στη μελέτη της ομάδας με πρόεδρο τον καθηγητή του ΓΠΑ κ. Μ. Σταυρακάκη παρατίθενται αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία, η Commission διερευνά εάν την εποχή εκείνη επικράτησαν «ακραία δυσμενή φαινόμενα», φαινόμενα δηλαδή που είχαν τη μορφή θεομηνίας. Το θέμα αυτό θα αναλάβει να τεκμηριώσει απαντώντας εντός μηνός προφανώς και πάλι η ομάδα που συνεστήθη για τη σύνταξη της μελέτης και το βάρος μάλλον θα πέσει στην αγρομετεωρολόγο της ομάδας καθηγ. ΓΠΑ Αικ. Χρονοπούλου.

Παρ’ ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο εκείνη στην Κρήτη, την Νεμέα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τον Τύρναβο αποτελούν την κύρια αιτία προσβολής των αμπελώνων από τον περονόσπορο, χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης του με τα συνήθη μέσα, αφού τις διαδοχικές βροχοπτώσεις ακολουθούσε ηλιοφάνεια, διαφαίνεται ότι για την Commission βασικό ρόλο παίζει η ένταση των φαινομένων.

Μετά την απάντηση του ΥΑΑΤ προς την Commission, η τελευταία οφείλει εντός μηνός να λάβει την οριστική απόφαση που αφορά την σύμφωνη γνώμη της περί του δικαιώματος αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών από τα ΠΣΕΑ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ανακύψουν και νέα ερωτήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, έρχονται τα δύσκολα, αφού το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση θετικής απάντησης της Commission θα πρέπει να διαθέσει από τον προϋπολογισμό, τα κονδύλια που ο ΕΛΓΑ θα υπολογίσει με σύστημα εκτιμήσεων απολογισμού των ζημιών.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 96 επισκέπτες συνδεδεμένους