Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Ποικιλιακοί Οίνοι

Πρόσφατα και προκειμένου, ν’ αντιμετωπισθεί ένα αυξανόμενο κύμα εισαγωγών οίνων, στο ευρωπαϊκό έδαφος, από Τρίτες Χώρες που κυρίαρχο στοιχείο επικοινωνίας τους με τον καταναλωτή είναι η ποικιλία αμπέλου (π.χ. Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay), κατ’ απαίτηση των παραγωγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), θεσμοθέτησε την δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναγράφουν στις ετικέτες των οίνων χωρίς Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (δηλαδή η κατηγορία των επιτραπέζιων οίνων), την ένδειξη του έτους συγκομιδής και των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από τις οποίες παρασκευάζονται.

Έως σήμερα οι επιτραπέζιοι οίνοι που παράγονται στην Ελλάδα δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει θεσπίσει εθνική νομοθεσία.

Παρόλ’ αυτά η κοινοτική νομοθεσία στο άρθρο 63 του ΚΑΝ (ΕΚ) 607/09, προβλέπει αυστηρές διατάξεις, για τους ελέγχους και την πιστοποίηση αυτών των οίνων, που στο εξής, θα αποκαλούνται «Ποικιλιακοί Οίνοι» και αποτελούν μια νέα κατηγορία.

Οι ειδικές διατάξεις και οι λεπτομέρειες εφαρμογής, για το δικαίωμα αναγραφής του έτους συγκομιδής και των οινοποιήσιμων ποικιλιών, θα αναρτηθούν στο site, όταν νομοθετηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO