Εκτύπωση
PDF

28 Ιουνίου 2013

Υπό προϋποθέσεις με θετικό πρόσημο μπορεί να εφαρμοσθεί η ΚΑΠ 2020 για τον αμπελοοινικό τομέα

Με δυο σημαντικά σημεία (άδειες φύτευσης, πρασίνισμα) που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια «έκλεισε» η συμφωνία της τριμερούς για την ΚΑΠ 2020, μια συμφωνία που η τελική της αξιολόγηση θα αποτιμηθεί όταν κάθε Κράτος Μέλος θα ενημερώσει την Commission για τον τρόπο που θα την εφαρμόσει.

Σημαντικότερη απόφαση για τον υπουργό ΑΑΤ θα είναι το μοντέλο της περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, με την επίγνωση ότι η απόφαση για φραγή στην απώλεια των ενισχύσεων στο 30% είναι προαιρετική για το Κράτος Μέλος.

Στα θετικά της απόφασης κατατάσσεται και η «αρνητική λίστα» των «ανενεργών αγροτών» και η παραπομπή στις αποφάσεις του Κράτους Μέλους να την συμπληρώνει, όμως το κριτήριο του 5% ως minimum ποσοστού επί των συνολικών εισοδημάτων από άμεσες ενισχύσεις για τον κάθε αγρότη  μάλλον παραμένει, ενώ προστίθεται και η διάσταση της άσκησης αγροτικής δραστηριότητας (μη αμελητέας), για τον χαρακτηρισμό του «Ενεργού Αγρότη».

Για το ανώτατο πλαφόν των ενισχύσεων αποφασίστηκε περικοπή κατά 14% στις ενισχύσεις από 150.000 € έως 300.000 € και άνω των 300.000 € περικοπή 100%.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ποσοστό 8%-13% για συνδεδεμένες ενισχύσεις υπό προϋποθέσεις και ποσοστό 2% του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες. «Μικροί αγρότες» θεωρούνται όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις κάτων των 1250 €. 

Για τον αμπελοοινικό τομέα τα νέα είναι ευχάριστα αφού:
    Αποφασίστηκε ποσοστό χορήγησης νέων αδειών φύτευσης 1% κατ’ έτος για όλα τα Κράτη Μέλη, χωρίς εξαιρέσεις στους τύπους των οίνων (υπήρχε φόβος να απελευθερωθούν οι φυτεύσεις για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη).
Η ΚΕΟΣΟΕ και στην Copa-Cogeca και στο ΥΑΑΤ είχε προτείνει ποσοστό 2%, όταν οι Ευρωπαϊκοί Συνεταιρισμοί ζητούσαν 0,5% ετησίως.
Το κρίσιμο στοιχείο για το θέμα αυτό είναι η εξειδίκευση των αποφάσεων σχετικά με τα κριτήρια που θα χορηγούνται οι νέες άδειες και το δεύτερο σημείο που υποστήριξε η ΚΕΟΣΟΕ είναι η ημερομηνία έναρξης στην χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, η οποία αποφασίστηκε να είναι η 1/1/2016. 
     Η δεύτερη σημαντική απόφαση αφορά, το «πρασίνισμα» των αμπελιών που απ’ ότι μας λένε οι πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες το αμπέλι τίθεται εκτός υποχρεώσεων πρασινίσματος, λαμβάνοντας ωστόσο την ενίσχυση του 30%.
Η αιτιολόγηση του «αυτόματου πρασινίσματος» αφορά την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας η οποία αναπτύσσεται σε περιοχές Οικολογικής Εστίασης κυρίως, διαθέτει μεγάλες αποστάσεις φύτευσης και δεν μπορεί να «υπακούσει» στις οριζόντιες προϋποθέσεις πρασινίσματος (7% ετησίως αγρανάπαυσης, εναλλαγή καλλιεργειών κλπ).

Εφόσον λοιπόν επαληθευθούν οι εξελίξεις, αφού οι εφαρμοστικές διατάξεις θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις και με την προϋπόθεση ότι οι εκτιμήσεις και οι πρώτοι υπολογισμοί για το ύψος της Βασικής Ενίσχυσης είναι ρεαλιστικοί και την αναβιβάζουν στα 38 € / στρέμμα τότε με το 30% του πρασινίσματος το αμπέλι θα λαμβάνει ποσό 49,4 € / στρέμμα, ποσό ανώτερο του σημερινού και μάλιστα για όλη την επιφάνεια (σήμερα δίδεται ενίσχυση 43 € / στρέμμα έως τα 50 στρέμματα).

Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και μάλιστα αυτές που θα αποφασίσει το Κράτος Μέλος (με κυριότερο το μοντέλο της περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα) υποχρέωση που θα έχει μέχρι τον Αύγουστο του 2014, πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Οι επόμενοι συνεπώς 13 μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλα τα προϊόντα και τις περιοχές και στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ θα πρέπει να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων του πρωτογενούς τομέα που πριν το 2009 αδικήθηκε, αφού ήταν εκτός ΚΑΠ και ταυτόχρονα επηρεάσθηκε αρνητικά από ομοειδή προϊόντα που ενισχυόμενα γενναιόδωρα εντός ΚΑΠ, ανταγωνίσθηκαν και ανταγωνίζονται με παράνομο και αθέμιτο τρόπο τα οινοστάφυλα.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 143 επισκέπτες συνδεδεμένους