Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2013

Τρύγος 2013: Καλή εσοδεία και στη γείτονα Βουλγαρία, που εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση

Η ωρίμαση των σταφυλιών προκαλεί πρώιμο τρύγο φέτος στη Βουλγαρία. Σε ορισμένους αμπελώνες του νότου, ξεκίνησε η συγκομιδή, ακόμη και πριν από τις 15 Αυγούστου. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου

πιστεύουν ότι ήδη ο τρύγος είναι εξαιρετικός, τόσο από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας. Ο πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Αμπέλου και Οίνου, Plamen Mollov ελπίζει σε "μια καλή συγκομιδή, διότι τα τελευταία χρόνια η ποσότητα των σταφυλιών δεν ήταν επαρκής και η ζήτηση υπερέβη την προσφορά." Το 2012, η ισχυρή χαλαζόπτωση είχε μειώσει πράγματι τις δυνατότητες της βουλγαρικής παραγωγής.

«Τα αμπέλια είναι σε καλή κατάσταση και η συγκομιδή άρχισε νωρίτερα, από τις 15 Αυγούστου", δήλωσε ο Plamen Angelov (Vini A.D.), προσθέτοντας ότι «τα σταφύλια είχαν επαρκή συγκέντρωση σακχάρων. Θα παραχθούν ελαφριά και φρουτώδη κρασιά που είναι της μόδας, και δεν είναι απαραίτητο τα σταφύλια να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα". Μετά από ένα ήπιο χειμώνα, μια βροχερή άνοιξη, ένα υγρό καλοκαίρι και τον ζεστό Αύγουστο, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν πολύ καλές αποδόσεις. Αυτό ισχύει τόσο για λευκά σταφύλια και όσο για τα κόκκινα, είπε ο Krasimir Koev, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Μέση απόδοση 6 τόνων ανά εκτάριο αναμένεται στα νότια της χώρας.

Οι παραγωγοί της κεντρικής Βουλγαρίας πιστεύουν ότι το έτος είναι πολύ καλό τόσο για οινοποιήσιμα σταφύλια όσο και για τα επιτραπέζια σταφύλια. Ο τρύγος των λευκών σταφυλιών (Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc ...) ήταν πρώιμος πάνω από μία εβδομάδα. Για τα κόκκινα σταφύλια συγκομιδή ξεκινά στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Ο τρύγος άρχισε επίσης νωρίτερα στη βόρεια Βουλγαρία. Οι παραγωγοί προβλέπουν ότι η τιμή αγοράς θα είναι παρόμοια με το προηγούμενο έτος, και αναμένουν να πωλήσουν ένα κιλό chardonnay για 1 leva (ή 0,50 € / kg), το Merlot 0.60 έως 0.70 leva (ή € 0,30 - € 0,35) / kg. Ενώ πέρυσι οι παραγωγοί συγκόμισαν 3 έως 5 τόνους ανά εκτάριο, το τρέχον έτος αναμένεται να συγκομίσουν 7-8 t / ha.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 289 επισκέπτες συνδεδεμένους