Εκτύπωση
PDF

10 Σεπτεμβρίου 2013

Κινεζική έρευνα για τους ευρωπαϊκούς οίνους: μόνο για τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες οι έλεγχοι για dumping

Πριν ακόμη και από τις χαλαζοπτώσεις , ο γαλλικός αμπελώνας κλονίστηκε από μια απρόσμενη καταιγίδα, δηλαδή την έναρξη κινεζικών ερευνών για antidumping και αντεπιδοτήσεις στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά

κρασιά στην Κίνα. Αν και η απειλή μιας τέτοιας διαδικασίας υπέβοσκε για αρκετούς μήνες (από τους κινέζους παραγωγούς η αναφορά κατατέθηκε στα μέσα Μαΐου στο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, το Mofcom), η εμφάνισή της ήταν έκπληξη. Η διαδικασία αυτή εξυπηρετούσε τη σύγκρουση που προέκυψε από τη φορολόγηση των εισαγόμενων κινεζικών ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη. Παρ’ ότι επήλθε συμφωνία στην υπόθεση των ηλιακών συλλεκτών στα τέλη Ιουλίου, οι 5000 ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί εθελοντικά στο Mofcom, περιμένουν ακόμη το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Το δείγμα των ευρωπαϊκών εταιρειών παρουσιάστηκε στο Πεκίνο στις 20 Αυγούστου. Έξι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επιλεγεί , το δείγμα είναι μακράν από το να είναι αντιπροσωπευτικό και αφορά μόνο τους κύριους προμηθευτές της κινεζικής αγοράς. Τέσσερις μεγάλες γαλλικές εταιρείες : ο Όμιλος της Αλσατίας Grands Chais de France (Petersfield), ο Όμιλος του Bordeaux Castel Frères (Blanquefort) και οι έμποροι Guyennoise (Sauveterre de Guyenne) και Moncigale Belvedere. Δύο ισπανικές εταιρείες συμμετέχουν επίσης στην έρευνα: ο Οίκος από τη Βαλένθια Cherubino Valsangiacomo και ο αντίστοιχος Félix Solís Avantis από τη Castilla -La Mancha.

Τα κριτήρια επιλογής είναι άγνωστα («νεφελώδη» παραδέχθηκε ένας από τους επιλεγέντες), όπως άγνωστες είναι και οι ημερομηνίες επισκέψεων για έλεγχο από τις κινεζικές αρχές. Τελικά κανείς δεν γνωρίζει πως και αν θα συνεχιστεί η έρευνα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 263 επισκέπτες συνδεδεμένους