Εκτύπωση
PDF

5 Μαρτίου 2014

Καλιφόρνια: ρεκόρ εξαγωγών κρασιών, «παρά τις μεγάλες επιδοτήσεις από τον ξένο ανταγωνισμό

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οίνου (συνδικαλιστικό όργανο του αμπελώνα της Καλιφόρνιας), οι εξαγωγές κρασιών των ΗΠΑ ανήλθαν «σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο» το 2013,

με έσοδα ρεκόρ ύψους 1,6 δισ. δολαρίων (+16,4% σε σύγκριση με το 2012). Επίσης, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (+7,5 %), οι όγκοι που εξήχθησαν ανερχόμενοι σε 4,35 εκατ. εκατόλιτρα. Οι εξαγωγές οίνου των ΗΠΑ αποτελούνται κατά 90% από τα κρασιά της Καλιφόρνιας (δηλαδή όσο το μερίδιο αμπελώνα της Καλιφόρνιας στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών), ενώ ο αμπελώνας της West Coast ενισχύει το στόχο των 2 δις δολαρίων σε πωλήσεις ετησίως έως το 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Οίνου, Robert P. Koch καλωσορίζει αυτά τα αποτελέσματα, ειδικά επειδή έχουν θεσπισθεί σημαντικοί φραγμοί στο εμπόριο και οι ξένοι ανταγωνιστές επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό. Καθώς η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, το Ινστιτούτο Οίνου χαιρετίζει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με την Ασία, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της φορολογίας και την άρση των τεχνικών εμποδίων στις εξαγωγές. Η Ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής των αμερικανικών οίνων, με 617 εκατ. δολάρια (31%), ακολουθούμενη από τον Καναδά (454 εκατομμύρια δολάρια, 12%). Η απόδοση στις αγορές της Ασίας είναι ανάμεικτη, σε πτώση κατά 12% για το Χονγκ-Κονγκ (78 εκατομμύρια δολάρια), αλλά αύξηση κατά 6% για την Κίνα (77 εκατομμύρια δολάρια). Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οίνου, Linsey Gallagher προσθέτει ότι είναι έτοιμoς να ξεκινήσει επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ.

Αν και οι οινοποιοί της Καλιφόρνιας είναι ενθουσιασμένοι για την απόδοσή του 2013, ο ίδιος ανησυχεί για την επίμονη ξηρασία στις αρχές του 2014. Το περιοδικό Decanter προβλέπει ήδη μείωση της παραγωγής οίνων στην Καλιφόρνια για την επόμενη σοδειά (η οποία θα θέσει τέλος στα τελευταία ρεκόρ συγκομιδών).

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους