Εκτύπωση
PDF

4 Απριλίου 2014

Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: δύο νέες υποψήφιες χώρες από την Ανατολή

Στις 17 Μαρτίου ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) γιόρτασε τα δέκα χρόνια της επανίδρυσης του ως διακυβερνητική οργάνωση επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα (290 ψηφίσματά του εγκρίθηκαν την δεκαετία). Σαν συνώνυμο του ΟΗΕ, στο κρασί, ο OIV σήμερα περιλαμβάνει 45 κράτη μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 84% των αμπελώνων και το 90% των οίνων που παράγονται στον κόσμο. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να επανενταχθούν στον OIV, δύο νέες χώρες έρχονται να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης: η Δημοκρατία του Καυκάσου της Αρμενίας και το Ουζμπεκιστάν.

Υπό διαπραγμάτευση από το 2013, η ένταξη του Ουζμπεκιστάν στον OIV θα πρέπει να επικυρωθεί από την επόμενη Γενική Συνέλευση του OIV (που θα πραγματοποιηθεί 14 Νοέμβρη στην Αργεντινή, χώρα καταγωγής της σημερινής Προέδρου του OIV Claudia Quini). Έχοντας μόλις υποβάλει την αίτησή της, η Αρμενία πρέπει επίσης να ενταχθεί στον OIV στο τέλος του τρέχοντος έτους, μετά από διαβούλευση με τα 45 κράτη μέλη του OIV. Ο OIV αναφέρει ότι το Ουζμπεκιστάν διαθέτει αμπελώνα που καλύπτει σήμερα 120.000 εκτάρια (και ειδικεύεται στα επιτραπέζια σταφύλια), ενώ η Αρμενία έχει 15.000 εκτάρια αμπελώνων (κυρίως για κρασιά και μπράντι).

Μια έδρα στο OIV ενδιαφέρεται επίσης να κατέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «επιδιώκει ένα ειδικό καθεστώς», όπως υποδεικνύεται από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οίνου.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 263 επισκέπτες συνδεδεμένους