Εκτύπωση
PDF

16 Απριλίου 2014

Άδειες φύτευσης: ο Ευρωπαϊκός αμπελώνας δεν θα θάψει γρήγορα το τσεκούρι του πολέμου

Όπως η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει το μεγάλο θέμα της νέας ΚΑΠ για τον αμπελοοινικό τομέα είναι οι άδειες φύτευσης, σε σχέση με την καταστρατήγηση του σημερινού status quo των ζωνών με ΠΟΠ και των περιοχών με ΠΓΕ.

Ένας μετά τον άλλο οι συλλογικοί φορείς της Γαλλίας - η οποία έχει εγκαθιδρύσει κατ’ ουσίαν το ισχύον σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης - ξεθάβουν τα τσεκούρια του πολέμου έναντι της Commission, που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται σε βάθος ότι η αποδόμηση του σημερινού συστήματος, οδηγεί το ευρωπαϊκό κρασί σε επικίνδυνα μονοπάτια.    

"Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πάρει εκδίκηση! Δεν διδάχθηκε τίποτα από την κινητοποίηση των αγροτών;" Αναρωτήθηκε ο Bernard Farges στις 10 Απριλίου στο Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν, στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτών Οίνων και αποσταγμάτων AOC (CNAOC), της οποίας προεδρεύει. Αν και η CNAOC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνε χέρι-χέρι στο θέμα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, οι προστριβές σχετικά με τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού της ΕΕ πρόκειται να αναζωπυρώσουν τις φωτιές του παρελθόντος.

Ενώ οι τριμερείς διαπραγματεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα ένα οριακό σύστημα φύτευσης με άδειες (στο 1%, που ισχύει από το 2016-2030), φαίνεται ότι μόνο μια μάχη κερδήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πράγματι να κερδίσει την ρεβάνς μέσω μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, που προσεγγίζει το φιλελεύθερο όραμά της, για την παραγωγή κρασιού. Οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης αποκρυσταλλώνουν τις ανησυχίες των εκπροσώπων του κλάδου , οι οποίοι φοβούνται ένα ποσοτικό έλεγχο του εργαλείου που αγνοεί την ποιότητα.

Το θέμα το οποίο αναδύεται στο σύστημα που προβλέπεται από την Επιτροπή είναι να φυτευτούν αμπέλια για την παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη – το οποίο στο παρελθόν ήταν απαγορευμένο – τώρα θα είναι δυνατό παντού, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παραγωγής σε ζώνες προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η CNAOC φοβάται ότι οι όροι της ρύθμισης της παραγωγής των ΠΟΠ και ΠΓΕ θα παρακαμφθούν. Ο γενικός γραμματέας της CNAOC Philippe Pellaton θεωρεί ότι η συζήτηση είναι μακριά και δύσκολα θα κατευναστεί αυτό το θέμα.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 132 επισκέπτες συνδεδεμένους