Εκτύπωση
PDF

26 Μαΐου 2014

ΧΙΛΗ: Μείωση παραγωγής με αύξηση εξαγωγών

Πρόσφατα η Χιλή αύξησε κατά 129.000 εκτάρια τους αμπελώνες της. Το 74% αυτών των αμπελιών είναι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών

και το 75% της έκτασης που καλλιεργείται με αμπέλια αρδεύεται.

 

Μετά από μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής οίνου το 2013, η συγκομιδή του 2014 σημείωσε σημαντική μείωση της τάξεως του 11,7%, ή 1,5 Mhl σε σύγκριση με το 2013.

Όπως η Αργεντινή, η Χιλή επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους παραγωγής 2013/2014. Η συγκομιδή του 2014 είναι όμως 3,5% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε περιόδων εμπορίας.

Οι εξαγωγές οίνου της Χιλής αυξήθηκαν σημαντικά το 2013, σχεδόν κατά 1,3 Mhl σύγκριση με το 2012, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε επίσης, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τον όγκο. Οι μέσες τιμές εξαγωγής μειώθηκαν κατά 11% από 2,4 USD / l (2012) σε 2,14 USD / l (2013). Οι ειδικοί τόνισαν ότι η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του πέσο της Χιλής έχει μειωθεί από το 2012. Οι συμβάσεις για εξαγωγή έχουν μετατραπεί σε αμερικανικά δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής είναι έντονα συνδεδεμένο με το πέσο της Χιλής. Οι κυριότεροι εξαγωγικοί εταίροι της χώρας και οι δύο από την άποψη της αξίας και της ποσότητας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη της ΕΕ (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες).

Πίνακας: Χιλιανές εξαγωγές οίνου 2011-2013

Η οργάνωση "Wine of Chile" έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προώθησης που στοχεύει τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση παρέχει το 15% της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Ένα άλλο πρόγραμμα με τίτλο "Wine Show and tasting" επικεντρώνεται στις ακόλουθες χώρες : Ρωσία, Ολλανδία, Δανία, Τσεχική Δημοκρατία, Βραζιλία, Μεξικό, Βενεζουέλα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την κυβερνητική οργάνωση PROCHILE, η οποία φροντίζει για τα θέματα διοικητικής μέριμνας και πληροφορίες για την αγορά. Το άμεσο κόστος της εκστρατείας χρηματοδοτείται από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 482 επισκέπτες συνδεδεμένους