Εκτύπωση
PDF

9 Ιανουαρίου 2015

Αυστραλία τρύγος 2015: οι πυρκαγιές έπληξαν τους αμπελώνες της Αδελαΐδας (Νότια Αυστραλία)

 

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεραυνό, εξελίχθηκαν σε δασικές πυρκαγιές και από τις 2 Ιανουαρίου καταστρέφουν την Αυστραλία. Ήδη έχουν πλήξει 12.500 εκτάρια, παρά την παρέμβαση 700 πυροσβεστών σε τρεις πολιτείες. Στην περιοχή της Νοτίου Αυστραλίας τα αμπέλια γύρω από την πρωτεύουσα, Αδελαΐδα, πλήττονται ιδιαίτερα. Αν και εκκενώθηκαν οι περιοχές από ανθρώπους και ζώα (κανένα θύμα δεν υπήρξε), τα αμπέλια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

 

Ελαχιστοποιώντας την έκταση των ζημιών, ο πρόεδρος οίνων της Adelaide Hills, Robin Shaw, δήλωσε στο περιοδικό Decanter ότι "ορισμένοι αμπελώνες στο βόρειο τμήμα επλήγησαν, αλλά κανένα οινοποιείο δεν έχει υποστεί ζημιές. Είμαστε τυχεροί που αλλάζουν οι άνεμοι. Τα σταφύλια είναι ακόμα σε πρώτο στάδιο ωρίμασης και αυτό είναι καλό.

Γενικά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, η εποχή των δασικών πυρκαγιών συμπίπτει με την ωρίμαση των σταφυλιών της Αυστραλίας. Για τους αμπελώνες που γλιτώνουν από τις φλόγες, αλλά όχι από την τέφρα και τον καπνό, οι οινοποιοί αναμένουν την ανάπτυξη των εμπυρευματικών αρωμάτων (smoked taint).

Αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο γνωστό μέσω της έρευνας του Australian Wine Research Institute που εκτιμά ότι γουαϊακόλη είναι το υπεύθυνο μόριο για την οργανοληπτική απόκλιση (πρόκειται για μια αρωματική ένωση που παράγεται από την καύση της λιγνίνης). Το αυστραλιανό Ινστιτούτο Οίνου συνιστά να τροποποιηθούν οι πρακτικές οινοποίησης στο επίπεδο των καπνισμένων σταφυλιών προσθέτοντας καμμάτια ξύλου ή ταννίνες ... Για τα περισσότερο πληγέντα σταφύλια, συνιστάται η αντίστροφη όσμωση.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 145 επισκέπτες συνδεδεμένους