Εκτύπωση
PDF

25 Φεβρουαρίου 2015

Γαλλία: στους οίνους ΠΟΠ οι κανόνες της άρδευσης θα αλλάξουν

Θλίβεται κανείς όταν διαπιστώνει τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στα οργανωμένα οινοπαραγωγά κράτη, σε σύγκριση με την Ελλάδα, ως προς τις αποδόσεις των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Στη Γαλλία ελέγχονται και ρυθμίζονται οι αποδόσεις με το επιπλέον κριτήριο της άρδευσης του αμπελοτεμαχίου, αποδόσεις που όμως δε μπορούν να ξεπεραστούν, από τα αρδευόμενα αμπελοτεμάχια.

Στην Ελλάδα αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα θεσμικό καθεστώς για την άρδευση των αμπελώνων και παρ’ ότι η ετήσια οινοπαραγωγή έχει μειωθεί δραματικά, υπάρχουν φωνές για την αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, που είναι ήδη υψηλές σε σχέση με τις γαλλικές.

Είναι γεγονός ότι κάτι περισσότερο από ένα ρυθμιστικό βήμα αποτελεί η αλλαγή των κανόνων άρδευσης για όλους τους γαλλικούς οίνους AOC. Η Εθνική Επιτροπή των οίνων AOC του ΙΝΑΟ που συνεδρίασε στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου και στην πραγματικότητα ψήφισε ένα κείμενο εισάγοντας μια βαθιά αλλαγή στη λογική που διέπει την αγροτική άρδευση των AOC. Αυτό το κείμενο θα πρέπει τώρα να σταλεί στο Υπουργείο Γεωργίας για να αποτελέσει το αντικείμενο διατάγματος για την τροποποίηση του Αγροτικού Κώδικα.

Στην ουσία, για τους οίνους AOC συμφώνησαν να καταργήσουν τις ημερομηνίες του πλαισίου άρδευσης (το νερό μπορεί να χρησιμοποιείται από 15 Ιουνίου έως 15 Αυγούστου). Η συλλογιστική βασίζεται στην αντιστάθμιση του υδατικού στρες για τους AOC για την οποία θα πρέπει να δικαιολογείται η αρδευτική ζήτηση.

Στην πράξη, η έγκριση της παροχής νερού θα πρέπει να εποπτεύεται ή ελέγχεται. Το κείμενο προσθέτει την υποχρέωση να ενσωματώνονται στα προγράμματα ελέγχου και επιθεώρησης, οι διαδικασίες ελέγχου άρδευσης. Με λίγα λόγια: οι πρακτικές άρδευσης θα πρέπει να εξετάζονται περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν.

Το κείμενο εισάγει επίσης την έννοια της εξατομίκευσης. "Ο καθορισμός της απόδοσης θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με το αν πρόκειται για αρδευόμενο αγροτεμάχιο ή όχι», λέει ο ΙΝΑΟ. Συγκεκριμένα, τα αρδευόμενα τεμάχια δεν πρόκειται ποτέ να παράγουν πέρα από τη βασική απόδοση. Με άλλα λόγια, αν η απόδοση ξεπεράσει τα όρια, μόνο μη αρδευόμενα αμπελοτεμάχια μπορεί να την διεκδικήσουν. Στις σοδειές όπου η ετήσια απόδοση είναι μικρότερη από την απόδοση βάσης, τα αρδευόμενα τεμάχια πρέπει να συμμορφώνονται με τις επιδόσεις του έτους.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 274 επισκέπτες συνδεδεμένους