Εκτύπωση
PDF

31 Μαρτίου 2015

Ημερίδα ΚΕΟΣΟΕ με θέμα: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠ 2014 – 2020
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Με στόχο ένα περισσότερο φιλελεύθερο μοντέλο στην ευρωπαϊκή αμπελοοινική οικονομία το 2008, η τότε Επίτροπoς Γεωργίας Marian F. Boel εισήγαγε διάταξη στον ψηφισθέντα ΚΑΝ (ΕΚ) 479/08, βάσει της οποίας καταργείτο το ισχύον καθεστώς δικαιωμάτων φύτευσης με αποτέλεσμα από 1/1/2016, οι φυτεύσεις αμπέλων να πραγματοποιούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Στην προοπτική αυτή η ΚΕΟΣΟΕ αντέδρασε, όπως άλλωστε και η Copa Cogeca και με συντονισμένες ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απετρά-πησαν εξελίξεις που βαθμιαία θα επηρέαζαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αμπε-λώνων εις βάρος των αμπελουργών. Κατ΄ούσιαν θα μετέβαλλαν το παραγωγικό μοντέλο του τομέα, που είναι βασισμένο στις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, εκμεταλλεύσεις που αποτελούν τον κονωνικοοικονομικό κορμό της ελληνικής υπαίθρου.

Αντ ΄αυτού από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα ισχύσει ένα νέο καθεστώς βασισμένο στις Άδειες Φύτευσης, που αφ΄ενός δεν απελευθερώνει ολοσχερώς τις φυτεύσεις αμπέλων, αφ΄ετέρου δεν αποσοβεί τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

Για το σημαντικό αυτό θέμα είναι απαραίτητο να υπάρξει ανοικτός διάλογος, ώστε να εκφρασθούν τα συμφέροντα του αμπελουργικού πληθυσμού.

Προκειμένου συνεπώς ο χώρος των οινοποιητικών συνεταιρισμών να κινηθεί στην κατεύθυνση της συλλογικής έκφρασης των απόψεών του, η ΚΕΟΣΟΕ διοργανώνει σήμερα ημερίδα με θέμα:

 

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΤΗΣ ΚΑΠ 2014 – 2020

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 152 επισκέπτες συνδεδεμένους