Εκτύπωση
PDF

6 Απριλίου 2015

Παγκόσμιες Τάσεις Κατανάλωσης Οίνου για την περίοδο 2014-2018

Το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι εξέδωσε περιληπτική ανακοίνωση σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης για την περίοδο 2014-2018, βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το IWSR.

 

Σύμφωνα με έρευνα του IWSR (International Wine & Spirit Research), για λογαριασμό της Διεθνούς Έκθεσης Οίνου, Vinexpo (14-18/6 Bordeaux), η παγκόσμια αγορά κρασιού συνεχώς μεταβάλλεται. Από τα δεδομένα της έρευνας συνάγεται ότι πλέον η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου θα είναι οι ΗΠΑ με προβλεπόμενη σωρευτική αύξηση της τάξεως του 11% για την συγκεκριμένη περίοδο. Καθώς δε η Αμερικάνικη παραγωγή είναι μικρή και καλύπτει μέρος της κατανάλωσης, είναι εύλογο ότι η άνοδος της τελευταίας θα ικανοποιηθεί κυρίως από τις εισαγωγές οίνου. Παρόλο που η μέση κατανάλωση οίνου στις ΗΠΑ κυμαίνεται μόνο στα 12 λίτρα/ κάτοικο ετησίως και είναι 4 φορές μικρότερη αυτής που πραγματοποιείται στην Ιταλία και την Γαλλία (χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με την μεγαλύτερη κατανάλωση οίνου/ κάτοικο παγκοσμίως), ωστόσο το μέγεθος της οικονομίας και η προαναφερθείσα άνοδος της κατανάλωσης, θα δημιουργήσουν μια αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή παραγωγή.

Η Κίνα είναι μία άλλη χώρα με μεγάλη σωρευτική αύξηση στην κατανάλωση οίνου. Αυτή προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 24% έως το 2018. Αντίθετα, οι μεγάλες χώρες σε επίπεδο συνολικής κατανάλωσης παρουσιάζουν είτε πτωτικές τάσεις ( Ιταλία -5,1%, Γαλλία -2,8%), είτε μικρές αυξήσεις ( Γερμανία +1.1%).

Συμπερασματικά, η παγκόσμια αγορά οίνου θα εξαρτάται πολύ από τις Κίνα και ΗΠΑ, λόγω κυρίως μεγάλου μεγέθους πληθυσμού αλλά και αλλαγής διατροφικών συνηθειών.

Οι εξαγωγές τις Γαλλίας προς τρίτες χώρες την περίοδο 2011-2013 κυμαίνονταν από 3,7 δις έως 4,12 δις € ( με μικρή αυξητική τάση). Εξ αυτών οι καλύτερες πελάτες το 2013 των γαλλικών κρασιών είναι οι ΗΠΑ με 1.1 δις €, η Κίνα με 465 εκατ. € και η Ιαπωνία με 455 εκατ. €. Αντίστοιχα οι εξαγωγές στον κοινοτικό χώρο κυμάνθηκαν από 3,4 έως 3,7 δις €. Οι κυριότερες αγορές για τα γαλλικά κρασιά το 2013 ήταν το Η.Β με 1.3 δις €, που είναι και η σημαντικότερη αγορά παγκοσμίως, η Γερμανία με 707 εκατ. € και το Βέλγιο με 555 εκατ. €.

Τέλος, οι εξαγωγές γαλλικού οίνου στην Ελλάδα ακολουθούν μία αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα, το 2014 ήταν στα 9,7 εκατ. €, το 2013 στα 9 εκατ. € , το 2012 στα 6,5 εκατ. €, ενώ το 2011 στα 8,1 εκατ. €.

 

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 77 επισκέπτες συνδεδεμένους