Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2015

Εξαγωγές κρασιών: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο ελκυστική αγορά στον κόσμο

Σε ενημέρωση για την κατάταξη των 50 πιο ελκυστικών αγορών στο χώρο του κρασιού, προέβη η Υπηρεσία Πληροφοριών Οίνου του Wine Intelligence που επιβεβαιώνει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το προβάδισμα συνδυάζεται από την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ η αγορά των ΗΠΑ υποστηρίζεται επίσης από ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες δείχνουν πάντα ότι θα είναι η πρώτη καταναλωτική αγορά μέχρι το 2025 (με 356 εκατ. κιβώτια των 9 λίτρων). Παρά την πολυπλοκότητα του συστήματος διανομής των ΗΠΑ, με σύστημα τριών επιπέδων (χωρίζεται σε 51 πολιτείες και πολλές ομοσπονδιακές νομοθεσίες), η προσπάθεια αξίζει τον κόπο κατά το Wine Intelligence, που υπογραμμίζει την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

 

Στη 2η θέση, η Γερμανία διακρίνεται για τα ίδια κριτήρια: το μέγεθος της αγοράς της (η πρώτη σε εισαγωγές όγκου, με το 15% του εμπορίου το 2014, σύμφωνα με τον OIV) και την ισχυρή οικονομική απόδοση της (που την κατατάσσουν πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη). Η Ιαπωνία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί το δυναμικό αυτής της αγοράς που θεωρείται η πιο ώριμη στην Ασία. Μόλις στο top 5, στο τέλος του 2015 *, η Κίνα υποβιβάστηκε στην έκτη θέση. Η μείωση της ελκυστικότητας διήρκεσε δύο χρόνια, με το τέλος του Eldorado (μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υψηλά αποθέματα...). Η μείωση ελκυστικότητας θα πρέπει να ενταθεί περαιτέρω με την πρόσφατη υποτίμηση του γουάν από την κινεζική κυβέρνηση.

«Πού οδηγεί αυτό τους οινοποιούς;» διερωτάται ο Luis Οσόριο, αναλυτής του Wine Intelligence. Υπάρχουν ευκαιρίες σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές, αλλά ίσως όχι σε όλες. Η κύρια πρόκληση δεν είναι το πώς να εξάγουν, αλλά πού. Και πόσο να επενδύσουν σε μια αγορά σε σχέση με μια άλλη.

Η Έκθεση του Wine Intelligence παραμετροποιεί την ελκυστικότητα της αγοράς με βάση τις τάσεις της αγοράς (κατά κεφαλήν κατανάλωση, εισαγωγές ...), τα μακροοικονομικά στοιχεία (αύξηση του ΑΕΠ, συναλλαγματικές ισοτιμίες ...) και τις γενικότερες τάσεις (διμερείς συμφωνίες εμπορίου...).

*: Η προηγούμενη έκδοση του Wine Intelligence Report κατέτασσε στο top 5 τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Κίνα.

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 93 επισκέπτες συνδεδεμένους