Εκτύπωση
PDF

29 Οκτωβρίου 2015

Όψιμη και με ποιοτικά χαρακτηριστικά η συγκομιδή στον Τύρναβο

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της φετινής άνοιξης δεν καθυστέρησαν την έναρξη της βλαστικής περιόδου,

στη συνέχεια όμως βροχοπτώσεις στην περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και συνεχείς βροχοπτώσεις (με χαλαζόπτωση κατά τόπους) τον Ιούνιο, καθυστέρησαν σημαντικά την πορεία των σταφυλιών προς την ωρίμανση. Την περίοδο εκείνη λόγω των συνθηκών που προκάλεσαν οι βροχές ευνοήθηκε η ανάπτυξη του βοτρύτη, ο οποίος όμως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο. Το υπόλοιπο καλοκαίρι εξελίχθηκε ομαλότερα χωρίς ακραία φαινόμενα με λίγες βροχοπτώσεις και μικρές θερμές περιόδους, όμως διατηρήθηκε η οψιμότητα, η οποία τελικά χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ως την οψιμότερη των τελευταίων χρόνων. Ο Σεπτέμβριος μετά το πρώτο δεκαήμερο και κατά την διάρκεια του τρύγου ήταν βροχερός ξεκινώντας με πρωτοφανή και εκτεταμένη χαλαζόπτωση στις 10/9, η οποία οδήγησε σε επίσπευση του τρυγητού μεγάλου μέρους της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που δεν είχε τρυγηθεί έως τότε, αλλά κυρίως των όψιμων λευκών όπως ο Ροδίτης.

 

Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μπαντίκι καθώς και σημαντικό μέρος της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου τρυγήθηκαν με μικρή οψιμότητα και τα χαρακτηριστικά τους ήταν ικανοποιητικά (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ), στη συνέχεια λόγω του εσπευσμένου τρύγου για την αποφυγή των προσβολών οι ποικιλίες Ροδίτης και Ugni Blanc είχαν χαμηλό σακχαρικό τίτλο και χρειάστηκαν ενίσχυση.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές κανονικές για τα δεδομένα της περιοχής και επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις μειωμένες αποδόσεις του 2014 συνέπεια του χαλαζιού της περσινής άνοιξης, ενώ οι τιμές σε συνάρτηση με το σακχαρικό τίτλο είχαν μικρή άνοδο από πέρυσι.

Το σχετικά ήπιο καλοκαίρι αλλά και ο εσπευσμένος τρυγητός των λευκών κυρίως, συνέβαλλε σε υψηλότερες οξύτητες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποτελεί ζητούμενο στην περιοχή και προστάτευσε το αρωματικό δυναμικό των ποικιλιών ιδιαίτερα της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα δώσει καλής ποιότητας οίνους και ειδικά οίνους που καταναλώνονται νέοι, αυτούς δηλαδή που αποτελούν τον κύριο όγκο των οίνων που παράγονται στην περιοχή.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους