Εκτύπωση
PDF

2 Νοεμβρίου 2015

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου αυξήθηκε κατά 2% το 2015

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OIV, η παγκόσμια παραγωγή οίνων χυμών και γλευκών, ανήλθε σε 275.700.000 εκατόλιτρα το 2015,

αυξήθηκε δηλαδή κατά 2% από το προηγούμενο έτος. Αυτός ο όγκος θεωρείται «καλός μέσος όρος» σύμφωνα με τον Jean-Marie AURAND, Γενικό Διευθυντή του OIV. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης, ο τελευταίος επέμεινε στη διεθνοποίηση της αμπελοοινικής αγοράς, μια τάση που δεν είναι νέα, αλλά αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. “104 εκατομμύρια εκατόλιτρα εξάγονται κάθε χρόνο αξίας € 26 δισεκατομμυρίων. Σήμερα στις 5 φιάλες που καταναλώνονται στον κόσμο, οι 2 δεν προέρχονται από τη χώρα στην οποία καταναλώνονται”, σημειώνει.

 

Αυτή η διεθνοποίηση δεν αναστατώνει, αυτούς που βρίσκονται στο βάθρο των πρώτων παραγωγών. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 48.869.000 εκατόλιτρα (+ 10% σε σχέση με το 2014), ακολουθούμενη από τη Γαλλία προς 47.373.000 εκατόλιτρα (+ 1%). Η Ισπανία, η τρίτη παραγωγός, παράγει 36,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4%). Το υπόλοιπο της παγκόσμιας παραγωγής χαρακτηρίζεται από την αύξηση της εσοδείας των ΗΠΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά με 22.100.000 εκατόλιτρα (+1%). Η Χιλή καταδεικνύει επίσης τη δύναμη της παραγωγής της, που αυξάνεται σταθερά. Το 2015, η χώρα έχει συγκομίσει 8,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 23%). Η Αργεντινή βιώνει μια πτώση το 2015 στα 13.358.000 εκατόλιτρα. Η Αυστραλία (12 εκατομμύρια εκατόλιτρα) γνωρίζει σταθερότητα. Η Νέα Ζηλανδία βιώνει μια πτώση στον όγκο συγκομιδής με 2.350.000 εκατόλιτρα (-27%).

Η παγκόσμια κατανάλωση κυμαίνεται από 235,7 έως 248,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κατά μέσο όρο. Ο Jean-Marie AURAND σημείωσε ότι "νέες περιοχές καταναλωτών εμφανίζονται: η ασιατική ήπειρος, οι χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και Ανατολικής Αφρικής (Monzambique, Αγκόλα, Tanzani)" . Οι αγορές αυτές υποστηρίζουν την κατανάλωση έναντι της μείωσης των παραδοσιακών καταναλωτριών χωρών.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 101 επισκέπτες συνδεδεμένους