Εκτύπωση
PDF

19 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΟΑΟ

Την απόλυτη αντιθεσή τους στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί επανέλαβαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των τριων κορυφαίων οργανώσεων του κλάδου που εκπροσωπούν τους αμπελουργούς και την ιδιωτική και συνεταιριστική οινοβιομηχανία, καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην νομοθέτηση ένος τέτοιου μέτρου.

Ειδικότερα απο τους προέδρους των τριων οργανώσεων (Ιωάννης Βογιατζής ΕΔΟΑΟ, Γιώργος Σκούρας ΣΕΟ, Χρήστος Μάρκου ΚΕΟΣΟΕ), επισημάνθηκε ότι :

• Δεν πρέπει να επιβληθεί ειδικός φόρος στο κρασί καθώς είναι γεωργικό προϊόν που συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας,

• Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο ανοίγοντας την κερκόπορτα για την υιοθέτησή του και απο άλλες χώρες,

• Τα προσδοκώμενα έσοδα απο την εφαρμογή του μέτρου θα είναι μηδαμινά καθώς η φορολογητέα παραγωγή οίνου είναι μικρότερη των εκτιμήσεων του υπουργείου.

Τονίστηκε ακόμη ότι το μέτρο θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και των οινοποιείων, ακυρώνοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του κλάδου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι αντίδραση υπήρξε και απο τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς οίνου (COPA-COGECA & CEEV) που επισήμαναν με ανακοινώσεις και επιστολές τους ότι η ελληνική οινοποιϊα και αμπελουργία δεν αντέχει καμία νέα επιβάρυνση.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 260 επισκέπτες συνδεδεμένους