Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2016

Ανησυχητικός ο αριθμός αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης

Είκοσι μέρες μετά την έναρξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για Άδειες Φύτευσης οιναμπέλων (η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου), ο αριθμός των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλός,

αν συνυπολογιστεί και ότι οι εκτάσεις που προέκυψαν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον περασμένο Δεκέμβριο, ανήλθαν στα 35.000 στρέμματα.

 

Συγκεκριμένα μέχρι 20 Μαρτίου είχαν υποβληθεί μόνο 120 αιτήσεις, μέσω των οποίων οι αιτούντες (κυρίως κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων) ζητούν να φυτεύσουν περίπου 1.100 στρέμματα.

Μάλιστα το ¼ των αιτημάτων έχουν υποβληθεί στην Π.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η πλειοψηφία τους αφορά περιοχές χωρίς γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού μόνο 14 από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν περιλαμβάνουν περιοχές ΠΟΠ.

Ο μέσος όρος στρεμμάτων που αιτούνται οι αμπελουργοί κυρίως ανά αίτηση είναι περίπου 9 στρέμματα ενώ λίγες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται για εκτάσεις άνω των 30 στρεμμάτων.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΚΕΟΣΟΕ το ύψος των στρεμμάτων που ζήτησαν οι αμπελουργοί βάσει των αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι πλασματικό αφού οι αιτούντες δεν είχαν συνυπολογίσει ότι η προετοιμασία του εδάφους και η αγορά των φυτών δεν επιδοτείται, όπως στην περίπτωση αναφύτευσης.

Η ΚΕΟΣΟΕ σε συνάντηση την Τρίτη 15/3 με τον υπουργό ΑΑΤρ. κ. Ε. Αποστόλου έθεσε το πρόβλημα αλλά υπέβαλε και πρόταση για την ενίσχυση των φυτεύσεων με κοινοτικά κονδύλια από το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελώνων. Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και η ΚΕΟΣΟΕ επεξεργάζονται αίτημα προς την Commission, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα ζητήσει να επιτραπεί κατ’ εξαίρεσιν – λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα (Μνημόνιο) – να επιδοτήσει τις φυτεύσεις βάσει των Αδειών Φύτευσης, από το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελώνων.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 279 επισκέπτες συνδεδεμένους