Εκτύπωση
PDF

3 Οκτωβρίου 2016

Στα περσινά χαμηλά επίπεδα η φετινή οινοπαραγωγή σύμφωνα με την α’ εκτίμηση του ΥΠΑΤΤρ

Ανατρέποντας την εικόνα που δίνουν οι επιμέρους, πλην Κρήτης περιοχές το τμήμα Οίνου του ΥΠΑΤΤρ., απέστειλε στην Commission βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 436/09, την πρώτη εκτίμηση για την φετινή οινοπαραγωγή.

Ο όγκος οινοπαραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στα 2.550.000 HL, έναντι της οριστικής εκτίμησης του 2015, που ανήλθε στα 2.501.100 HL, αυξημένη δηλαδή κατά 1,96%.

Η εκτίμηση αυτή, αν και δεν ήταν αναμενόμενη, θεωρείται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία παραγωγής, σημειολογικά όμως απεικονίζει μια τάση σταθεροποίησης της παραγωγής στα 2.500.000 HL γεγονός που για την ΚΕΟΣΟΕ εμπεριέχει κινδύνους για τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο, αφού σηματοδοτεί μια μόνιμη συρρίκνωση της οινοπαραγωγής, η οποία τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ανερχόταν στα 3.500.000 HL.

Βασική αιτία η οποία ερμηνεύεται και από την συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα θεωρείται ότι είναι η αποδοτικότητα της αμπελοκαλλιέργειας, αφού οι τιμές σταφυλιών στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας παραμένουν δραματικά χαμηλές, όπως επί παραδείγματι η τιμή του Ροδίτη στην Αχαΐα που πληρώνεται από 0,20 € / kg.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες οίνων παρατηρείται μια μείωση της παραγωγής οίνων ΠΟΠ και των ποικιλιακών οίνων και μια αύξηση των οίνων με ΠΓΕ και των οίνων χωρίς Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας που υπέβαλλε το ΥΠΑΤΤρ στην Commission καθώς και η διαχρονική οινοπαραγωγή μετά από επεξεργασία των στοιχείων από την ΚΕΟΣΟΕ.

 

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 72 επισκέπτες συνδεδεμένους