Εκτύπωση
PDF

19 Οκτωβρίου 2016

Οι ήπιες κλιματικές συνθήκες προσφέρουν εξαιρετική συγκομιδή σταφυλιών στην περιοχή του Κορωπίου Αττικής

Η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε φέτος στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων συνέτεινε στην πρωιμότητα της συγκομιδής αλλά και στην πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών.

Η χρονιά ήταν ξηροθερμική όμως ποιοτικά κρίνεται ως η καλύτερη της δεκαετίας, με μέση απόδοση ανά στρέμμα στο σύνολο των ξερικών αμπελώνων τα 500 κιλά (για το Σαββατιανό).

Ο ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχοπτώσεις , ζεστή άνοιξη με ελάχιστες ασθενείς βροχές, έδωσαν τη σκυτάλη στο καλοκαίρι που με μικρές περιόδους υψηλών θερμοκρασιών καύσωνα, προκάλεσαν ζημιά 10% - 15% στα σταφύλια.

Οι ασθένειες – ως συνήθως για τα Μεσόγεια – δεν αποτέλεσαν πρόβλημα και για τη φετινή χρονιά.

Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Merlot καθώς και η κύρια ποικιλία το Σαββατιανό τρυγήθηκαν περίπου 8-10 ημέρες νωρίτερα από το 2015.

Τόσο η υγιεινή τους κατάσταση όσο και η τεχνολογική τους ωρίμανση ήταν άριστες.

Ο σακχαρικός τίτλος των λευκών ποικιλιών κυμάνθηκε από 12 – 12,5 Be, ενώ των ερυθρών Syrah, Merlot και Αγιωργίτικο στο 13.5 Be.

Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν σε γενικές γραμμές στο μέσο όρο για τα δεδομένα της περιοχής, γεγονός, που σε συνδυασμό με το ξηρό καλοκαίρι μας προϊδεάζει για ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους πού θα ξεχωρίσουν για το λαμπερό τους χρώμα, τη φινέτσα τους, και τη μοναδική αίσθηση επίγευσης, χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής. Αρωματικό μπουκέτο από εσπεριδοειδή, στόμα πλούσιο, γεμάτο και ισορροπημένο με μέτρια οξύτητα και ιδιαίτερη ένταση.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα μας δώσει πολύ καλής έως εξαιρετικής ποιότητας οίνους λευκούς και ερυθρούς.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την «μαύρη αγορά» που άνθισε μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 127 επισκέπτες συνδεδεμένους