Εκτύπωση
PDF

1 Φεβρουαρίου 2017

Προτελευταία μείωση των κινεζικών δασμών για τους αυστραλιανούς οίνους

Υλοποιείται σταδιακά, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ανοίγει περισσότερο στην αναδυόμενη αγορά της Κίνας.

Μετά από 10 χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών υπεγράφη το 2015. Από το 2019, τα αυστραλιανά κρασιά θα εισάγονται χωρίς τελωνειακούς δασμούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών. Εν τω μεταξύ, κάθε χρόνο επέρχεται νέα μείωση στους δασμούς με κέρδος την ανταγωνιστικότητα. Η τρίτη μείωση δασμών για τους αυστραλιανούς οίνους ανήλθε στο 5,6% για τις φιάλες κάτω των 2 L (όταν ο βασικός δασμός είναι 8,4%) και 12% για τους οίνους χύμα (έναντι 20% αρχικά). Το 2018, οι δασμοί αυτοί θα μειωθούν στο 2,8% για τους εμφιαλωμένους οίνους και το 4% για τους χύμα.

Ανταγωνιστικά, “οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου επέτρεψαν στα Αυστραλιανά προϊόντα να επωφεληθούν από τις μειώσεις των τελωνειακών δασμών ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων CNY το 2016 [€ 68.000.000]”, αναφέρει η ιστοσελίδα WinesInfo.

Το πλεονέκτημα αυτό ουσιαστικά προωθεί την ανάπτυξη εξαγωγών των οίνων της Αυστραλίας και η Κίνα έχει καταστεί το 2015 ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών για τα αυστραλιανά κρασιά μπροστά από τις ΗΠΑ. Η ζήτηση βασίζεται στα «μεσαία κρασιά», ενώ ένα τρίτο των κρασιών εξάγονται σε τιμή $ 10 (ή 7 €).

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 276 επισκέπτες συνδεδεμένους