Εκτύπωση
PDF

11 Μαΐου 2017

Ξεκινάει αύριο στην Σαντορίνη το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017, με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων

Με πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής τον ομότιμο Καθηγητή Αμπελολογίας του ΓΠΑ κ. Μανόλη Σταυρακάκη ξεκινάει το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 με θέμα “Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή” που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, όπου είχαν γίνει με επιτυχία και τα προηγούμενα διεθνή συμπόσια το 2003, το 2006 και το 2013.

Aντικείμενο του συνεδρίου θα είναι οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών, την προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου και τη διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων στον αμπελώνα, το οινοποιείο, την οικονομία και την κοινωνία.

Tο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: α) οι πιθανές αλλαγές στο κλίμα της Ευρώπης και της Μεσογείου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, β) επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών, γ) επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου, δ) προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ε) Νέα φιλοσοφία στις τεχνικές οινοποίησης εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

HΣαντορίνη αποτελεί από κάθε πλευρά, ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση επιστημονικών συμποσίων, ιδιαίτερα της αμπέλου και του οίνου. Το ιδιαίτερου κάλους φυσικό και αγροτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τη συμβολή των διαχρονικών αμπελώνων με την παραδοσιακή μορφή των πρεμνών, αποτέλεσμα της ορθής αμπελουργικής πρακτικής αιώνων, η υψηλή οινοποιητική γνώση και τεχνική με ιστορία 3.500 χρόνων που αξιοποιεί με θαυμαστό τρόπο τις προικισμένες τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στα δύσκολα ηφαιστειογενή εδάφη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η Καλντέρα καθιστούν τη Σαντορίνη ξεχωριστή.

Oι οργανωτές του Συμποσίου, καλούν τους επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελοοινικού τομέα, τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και κάθε φίλο της αμπέλου και του οίνου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις και να απολαύσουν ένα ακόμη εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο, στην αρχή του καλοκαιριού του 2017, στη Σαντορίνη.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα:

Η αναγκαιότητα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελληνικών ποικιλιών αμπέλου στις νέες συνθήκες – Ο ρόλος της κλωνικής επιλογής.

Φορείς υποστήριξης:

 

 

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 335 επισκέπτες συνδεδεμένους