Εκτύπωση
PDF

10 Ιουλίου 2017

ΚΕΟΣΟΕ: Κύριε πρωθυπουργέ μηδενίστε τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί,
Τα οινοποιεία και οι αμπελουργοί καταρρέουν οικονομικά

Μετά από συνεκτίμηση των μάκρο και μικροοικονομικών παραμέτρων του αμπελοοινικού κλάδου, η ΚΕΟΣΟΕ διαπίστωσε επιδείνωση

της οικονομικής κατάστασης των εμπλεκομένων σε αυτόν οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αλλά και των αμπελουργών, εν όψει του επερχόμενου τρυγητού.

 

Οι δυσοίωνες προοπτικές που απειλούν πλέον την λειτουργία των οινοποιείων και την επιβίωση των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, κινητοποίησαν την ΚΕΟΣΟΕ ώστε να ξεκινήσει πλήθος επαφών το προηγούμενο διάστημα και να αποστείλει την επιστολή που ακολουθεί στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

 

Π ρ ο ς

τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοινοποίηση:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Υφυπουργό Οικονομικών

κα   Κατερίνα Παπανάτσιου

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ως εκπρόσωποι των Ελλήνων  αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά, για να προβούμε σε μια ύστατη έκκληση, πριν την συνολική κατάρρευση του αμπελοοινικού  κλάδου της Ελλάδας.

Αναγνωρίσατε προσωπικά, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησής σας την ατυχή επιλογή επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και προβήκατε μάλιστα από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου σε δήλωση για την  επανεξέταση του φόρου στο κρασί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Μετά από δεκαοχτώ μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν αποτελούν αιτία επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος μόνο τα πενιχρά έσοδα που εισπράχθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, ούτε ακόμη και η συνολική αρνητική απόδοση των δημοσίων εσόδων που προέρχεται από την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ και το Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,  εξαιτίας των ακραίων διαστάσεων που έχει λάβει σήμερα η παραοικονομία.

Δυστυχώς σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνολικής αποδιοργάνωσης και απορρύθμισης ενός ολόκληρου κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας, που εμφανώς παρουσιάζει πλέον σημάδια ολικής κατάρρευσης, αφού χαρακτηριστικά μακροοικονομικά του μεγέθη δίνουν την εικόνα της πλήρους αποεπένδυσής του, αλλά και την είσοδό του σε  υφεσιακή δύνη.

Ειδικότερα για το χώρο που εκπροσωπούμε, η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την επιβίωση πλέον των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, εν όψει της συγκομιδής που ξεκινά σε ένα μήνα περίπου από σήμερα.

Είχαμε τεκμηριώσει με πλήρες υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  από τον Ιούνιο του 2016 με βάση τα διαρθρωτικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί τα δημόσια έσοδα θα είναι πενιχρά και επιβεβαιωθήκαμε, προβλέποντας μάλιστα το ακριβές τους ύψος.

Παράλληλα είχαμε επισημάνει την έξαρση της παραοικονομίας, αφού εκτός των άλλων, ενώ υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, δεν είναι επαρκείς οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου, με αποτέλεσμα την παρατήρηση του φαινομένου της πλήρους ασυδοσίας στην αγορά.

Η διογκούμενη με το χρόνο παραοικονομία σήμερα καταλαμβάνει άνω του 70% των διακινήσεων οίνου, με άμεσο αποτέλεσμα:

  • Την δραματική πτώση των πωλήσεων των οινοποιείων που διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016
  • Εξ’αιτίας της μείωσης του κύκλου εργασιών, επικίνδυνη συσσώρευση αποθεμάτων οίνου στις δεξαμενές, με προφανή αποτελέσματα την αδυναμία παραλαβής της νέας συγκομιδής, παραλαβή που θα ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου.
  • Την πλήρη αδυναμία κυρίως των συνεταιριστικών οινοποιείων, να αποπληρώσουν τους αμπελουργούς για την προηγούμενη συγκομιδή εξ΄αιτίας της μείωσης των πωλήσεων τους, αλλά και της αφαίμαξης της ρευστότητας τους, από τον ίδιο τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

 

Πέραν των ανωτέρω, ασφαλείς πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΚΕΟΣΟΕ, αναφέρουν ότι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αδήλωτες δεξαμενές αναμένεται να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της επικείμενης παραγωγής οίνου, προκειμένου αυτή να διακινηθεί χωρίς παραστατικά, αφού η τελική τιμή του οίνου διαμορφώνεται έτσι, στο 50% σε σύγκριση με την τιμή του οίνου που διακινείται νόμιμα, γεγονός που έχει ήδη κλονίσει τη βιωσιμότητα των νόμιμων οινοποιείων.

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, επιτάσσει την λήψη άμεσων αποφάσεων τώρα, πριν  ξεκινήσει ο τρύγος τον Αύγουστο του 2017.  Είναι επιτακτικό τώρα, να επανέλθει στο μηδενικό συντελεστή, ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί και  όχι  μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μας διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησής σας.

Δεν είναι των προθέσεων σας το γνωρίζουμε αυτό, αλλά η διατήρηση του Ε.Φ.Κ. στο ελληνικό κρασί στηρίζει την λαθρεμπορία του προϊόντος, διαλύει ένα ολόκληρο κλάδο της αγροτικής οικονομίας με πρώτα θύματα 160.000 αμπελουργούς και τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, όπως παράλληλα συρρικνώνει τα δημόσια έσοδα.

Λάβετε επίσης υπ΄όψιν σας ότι φέτος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών φαινομένων (βροχερός Ιούνιος και καύσωνας Ιούλιου), οι αμπελουργοί προέβησαν σε διαδοχικές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, γεγονός που έχει εκτοξεύσει το καλλιεργητικό κόστος, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υπερχρεωθούν και σε συνδυασμό με τις οφειλές των οινοποιείων από προηγούμενες συγκομιδές να έχουν περιέλθει σε μία ιδιότυπη οικονομική ομηρία.

Μην εκλάβετε ως ρηματική και κινδυνολογική την περιγραφείσα κατάσταση, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια πλέον για να μην υποστεί ανήκεστη βλάβη, ο παραγωγικός πληθυσμός και τα οινοποιεία της χώρας.

Η πολιτική βούλησή σας για μηδενισμό   του συντελεστή  του Ε.Φ.Κ. στο κρασί είναι διατυπωμένη, κάνουμε έκκληση να την μετεξελίξετε σε πράξη τώρα.

Αύριο θα είναι αργά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και δυστυχώς για εκατοντάδες παραγωγικές μονάδες.

 

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΑΡΚΟΥ

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 109 επισκέπτες συνδεδεμένους