Εκτύπωση
PDF

4 Σεπτεμβρίου 2017

Ερώτηση Ε. Χριστοφυλοπούλου για τον Ε.Φ.Κ., αντιδρούν οι δανειστές;

Την ερώτηση που ακολουθεί βασισμένη στο Δελτίο Τύπου και το ψήφισμα της ΚΕΟΣΟΕ και των οινοποιητικών συνεταιρισμών της 28ης Αυγούστου, κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφυλοπούλλου, για την επιστροφή στο μηδενικό συντελεστή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Και παρά την συνειδητοποίηση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος για τις καταστροφικές συνέπειες του φόρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», την δυσφορία τους εκδηλώνουν οι δανειστές για την κατάργηση του φόρου.

Δυσφορία ή όχι, η κυβέρνηση και συγκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, είναι υποχρεωμένο, εφ΄όσον προβεί στην αναστολή είσπραξης οποιουδήποτε εσόδου εγγεγραμμένου στον προϋπολογισμό, να το υποκαταστήσει με ένα άλλο ισόποσο τουλάχιστον. Συνεπώς μέχρι την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, όπως πολλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί «ισοδύναμα μέτρα» τα οποία κατά την άποψή μας οφείλουν να τύχουν της συμφωνίας των δανειστών.

Ο υπουργός Α.Α.&Τρ Ε. Αποστόλου στην πρόσφατη επίσκεψη στην Νεμέα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μεγάλες ημέρες της Νεμέας 2017» ανέφερε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Είναι συνεπώς πιθανότατο να έχουν εξευρεθεί και αποφασισθεί ισοδύναμα μέτρα, αντικατάστασης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Ακολουθεί η ερώτηση της κας Χριστοφιλοπούλου.

 

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, 31.8.2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: 1. Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί»

 

Κύριοι Υπουργοί,

η επιβολή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έχει επιφέρει εδώ και 2 χρόνια καταστροφικό πλήγμα στον αμπελοοινικό τομέα της χώρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων βρίσκεται στο όριο της βιωσιμότητας ενώ παράλληλα οι αμπελουργικοί και οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της διάλυσης.

Σας είχαμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του ΕΦΚ στο κρασί (υπ'αριθμόν 115/5-10-2016 ερώτηση) και επαναφέραμε το θέμα της άμεσης κατάργησής του πριν την έναρξη του φετινού τρύγου (υπ'αριθμόν 7783/2-8-2017 ερώτηση). Το τυφλό αυτό μέτρο προέβλεπε έσοδα 55 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τελικά οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Η μόνη αύξηση που επιτύχατε ήταν στο παρεμπόριο. Παράνομα κυκλώματα προμηθεύονται αμπελουργικά προϊόντα χωρίς φορολικά παραστατικά και διακινούν οίνο χωρίς αποδείξεις ενώ η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία έχει πλεόν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα στο από 29-8-2017 ψήφισμά της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κάνει έκκληση για άμεση κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και αναφέρει οτι τα συνεταιριστικά οινοποιεία δεν μπορούν πλεόν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά λόγω της καθιέρωσης του παρεμπορίου.

Επειδή ο συνεχώς υποβαθμιζόμενος κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας έρχεται αντιμέτωπος με τον άμεσο πλέον κίνδυνο να καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα,

επειδή δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα να εξοντώνετε τους Έλληνες παραγωγούς και να αγνοείτε τη ζοφερή πραγματικότητα και τα καταστροφικά αποτελέσματα του ΕΦΚ που διατηρείται με αποκλειστική ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης ερωτάστε:

 

Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 78 επισκέπτες συνδεδεμένους