Εκτύπωση
PDF

24 Οκτωβρίου 2017

Τρύγος 2017: Εξαίρεση για το Ν. Ηρακλείου η περιοχή των Πεζών, με ισορροπημένη φρεσκάδα οι λευκοί οίνοι με γεμάτο σώμα οι ερυθροί

Για την περιοχή των Πεζών Ηρακλείου η χρονιά του 2017 χαρακτηρίζεται καλή και ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα.

Οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν την περσινή ανομβρία βοήθησαν στην καλή βλαστική ανάπτυξη. Χωρίς ιδιαιτέρους καύσωνες και γενικά με μέσο όρο καλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, συνεχίστηκε η ομαλή πορεία της βλάστησης. Αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, ένας τρύγος πιο όψιμος από τον προηγούμενο. Αν και υπήρξε αισθητή προσβολή των σταφυλιών από την ευδεμίδα, οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν αυξημένες κατά 20% από την περυσινή χρονιά που ήταν μειωμένη.

Η ωρίμαση των σταφυλιών λόγω των καλών καιρικών συνθηκών ήταν ομαλή με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αυτή την χρονιά στους λευκούς οίνους μια ασυνήθιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας. Τα σάκχαρα σε καλά επίπεδα και οι οξύτητες από μέτριες μέχρι υψηλές, προσέδωσαν στους λευκούς οίνους μια ισορροπημένη φρεσκάδα. Η ομαλή ωρίμαση βοήθησε, ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν και τα τυπικά αρώματα της κάθε ποικιλίας. Και οι ερυθρές ποικιλίες κινήθηκαν στο πλαίσιο της ομαλής ωρίμασης. Χάρις στην καλή φαινολική ωρίμαση των σταφυλιών παράχθηκαν οίνοι με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας σε σημαντικό βαθμό. Με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και γεμάτο σώμα οι ερυθροί οίνοι που προέκυψαν από τον φετινό τρύγο θα χαρακτηρίσουν μια καλή χρονιά στην ετικέτα.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 63 επισκέπτες συνδεδεμένους