Εκτύπωση
PDF

21 Μαρτίου 2018

Η παγκόσμια αγορά οίνου συνεχίζει να διαμορφώνεται (1)


Η Νότια Αφρική, η οποία είχε μετατραπεί σε πηγή προμήθειας χύδην κρασιών σε ανταγωνιστικές τιμές για τους ευρωπαίους αγοραστές, θα αγωνιστεί να παραμείνει προμηθευτής και αυτή τη χρονιά.Σε μια εποχή που η βιομηχανία ετοιμάζεται να μπει στον παλμό της παγκόσμιας αγοράς με την ProWein, η πρόβλεψη για συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο γίνεται πιο συγκεκριμένη όσον αφορά τον όγκο, σε συνδυασμό με την πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα οίνων στην Ευρώπη.

"Συνολικά, αυτό που συμβαίνει στις αγορές είναι όλο και πιο απρόβλεπτο", αναφέρει ο Florian Ceschi, διευθυντής της Ciatti Europe. Η Νότια Αφρική, που κατατάσσεται μεταξύ των χωρών παραγωγής του νότιου ημισφαιρίου την οποία συχνά χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι αγοραστές σε περίπτωση χαμηλών όγκων ευρωπαϊκής παραγωγής ή / και υψηλών τιμών στην Ευρώπη, θα αγωνισθεί να επιτελέσει τον ίδιο ρόλο φέτος.

«Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφικό. Τα οινοποιεία του ποταμού Olifants ανακοινώνουν μείωση περισσότερο από 50% σε όγκο. Η κοιλάδα του ποταμού Breede καταγράφει πτώση μεταξύ -30 και -40%. Η έλλειψη κρασιών δημιουργεί επίσης ένταση και πανικό στην αγορά, που τροφοδοτεί και τις ντόπιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται όγκους για να προμηθεύουν τα δικά τους εμπορικά σήματα. Μερικές από αυτές είναι σε θέση να πληρώσουν περισσότερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έτσι οι τιμές ανεβαίνουν. Οι επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή είχαν πολύ λίγους όγκους να προσφέρουν και σε τιμές που δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαστε ακόμα στη μέθοδο ερωτήσεων, δηλαδή δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να πάρουμε ή σε ποια τιμή. Νομίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν από το Νότιο Ημισφαίριο μια αίσθηση ελπίδας ώστε να καλύψουν τον εαυτό τους περισσότερο ως προς τον όγκο ή για να βρουν ίσως λιγότερο δαπανηρές λύσεις. Με αυτή τη μικρή συγκομιδή της Νότιας Αφρικής, δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί».


Έντονη δραστηριότητα στη Χιλή

Σε άλλες περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, οι προβλέψεις συγκομιδής είναι πιο ευχάριστες για τους παραγωγούς. Από την αρχή του έτους, οι Χιλιανοί αναθεώρησαν σημαντικά τις εκτιμήσεις για την συγκομιδή του 2018 προβλέποντας αύξηση από 15% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Ο κλάδος εκτιμά ότι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η αύξηση, θα μπορέσει να ανακάμψει μετά από δύο συνεχόμενα έτη με ζημίες που προκλήθηκαν από κλιματολογικούς παράγοντες όπως ο παγετός και οι δασικές πυρκαγιές. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017, ο κλάδος είχε ανακοινώσει παραγωγή στα 945 εκατομμύρια λίτρα, μακριά από τα 1.280 εκατομμύρια λίτρα που είχαν παραχθεί το 2015. Αυτή η υπόσχεση της διαθεσιμότητας στην παγκόσμια αγορά που είναι ελλειμματική για οίνους προκάλεσε έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Η Ciatti Chile αναφέρει ότι δεν έχει δει τόσες πολλές συμβάσεις με τους ευρωπαίους αγοραστές πριν από τη συγκομιδή όπως φέτος, αφού έντονη είναι ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από την Κίνα και την εγχώρια αγορά της Χιλής. "Η διαθεσιμότητα του 2017 οίνων ήταν χαμηλή, καθώς οι προμηθευτές ήταν ανίκανοι να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε πολύ μικρές απαιτήσεις όγκου". Να σημειωθεί ότι οι υψηλές τιμές των σταφυλιών για τη συγκομιδή του 2018 θα πρέπει να οδηγήσουν στη διατήρηση υψηλών τιμών και για τους οίνους.


Χαμηλότερες τιμές στην Αργεντινή

Η Αργεντινή, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πτώση των τιμών, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του πέσο και της αύξησης της παραγωγής που προβλέπεται για το τρέχον έτος. Στα μέσα Φεβρουαρίου το Εθνικό Ινστιτούτο αμπελουργίας (INV) εκτιμά ότι η συγκομιδή το 2018 θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 23,1 εκ εκατόκιλα, αύξηση δηλαδή της τάξης του 15-20% σε σχέση με το 2017 (19,6 εκατομμύρια). Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και το πέσο συνεχίσει την ίδια τάση, το 2018 το malbec standard θα μπορούσε να πωλείται περίπου στα 1,3 USD / λίτρο έναντι 1,4-1,5 USD / λίτρο που πωλείται σήμερα και έναντι 1,5-1,6 USD το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ciatti. Προς το παρόν, η εθνική και διεθνής δραστηριότητα στην αγορά κρασιού παραμένει ήρεμη, σημειώνει ο διεθνής μεσίτης, οι αγοραστές περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η συγκομιδή.


Η Αυστραλιανή συγκομιδή ενδεχομένως μειώνεται κατά 5-10%

Και στην Αυστραλία, η σημερινή συγκομιδή εγείρει ερωτήματα. «Ο πολύ ζεστός καιρός, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε όλη τη νότια Αυστραλία έχει σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις - και τη μείωση της συσσώρευσης των σακχάρων», δήλωσε ο Jim Moularadellis, διευθυντής της χρηματιστηριακής εταιρίας Austwine, η οποία διαχειρίζεται 500.000 εκατόλιτρα χύδην κρασιών κάθε χρόνο. «Ο τρύγος τώρα προχωρά με την ταχύτητα ενός σαλιγκαριού, οι παραγωγοί περιμένουν υπομονετικά να ωριμάσουν τα κόκκινα σταφύλια.» Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δώσει κανείς πολύ ακριβείς εκτιμήσεις αλλά ήδη, η Austwine προβλέπει μια μείωση της τάξης του 5 έως 10% σε σύγκριση με την συγκομιδή του 2017 (1,980 εκατομμύρια τόνοι), δηλαδή η παραγωγή θα κυμαίνεται από 1,8 έως 1,9 MT. «Δεν παρατηρήσαμε κανένα σημαντικό γεγονός που να υποδηλώνει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του περασμένου έτους», δήλωσε ο Jim Moularadellis. Εκτός από τον παγετό το Νοέμβριο σε περιοχές όπως η Coonawarra, η Limestone Coste και η Great Western, κατά κύριο λόγο οι μέγιστες θερμοκρασίες στην αρχή αυτού του χρόνου επηρέασαν τις αποδόσεις. Οι παραγωγοί είναι «πολύ ενθουσιασμένοι» για την ποιότητα των κρασιών του τρέχοντος έτους, αφού ο ξηρός καιρός σε μεγάλο βαθμό απέκλεισε την εμφάνιση ασθενειών.

Αύριο η συνέχεια με:

• Η Κίνα αγοράζει μεγάλους όγκους πρωτοποριακών αυστραλιανών κόκκινων κρασιών

• Σταθεροποίηση του παραγωγικού δυναμικού της Αυστραλίας

• Η Αλλαγή της συμπεριφοράς των αγοραστώνΕπιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 98 επισκέπτες συνδεδεμένους