Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2019

Η ξηρασία επηρεάζει την ισπανική συγκομιδή σταφυλιών

 

Έχοντας ήδη ξεκινήσει ο τρυγητός σε πρώιμους αμπελώνες, η ισπανική συγκομιδή αναμένεται να γενικευθεί γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο αντίκτυπο στον όγκο παραγωγής θα υπάρξει λόγω της έλλειψης νερού, ενώ το δυναμικό παραγωγής των οίνων της Ισπανίας το 2019 θα κυμανθεί στο μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Κυμαινόμενες μεταξύ 39 και 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκομιδής είναι ασαφείς στην Ισπανία, που αναμένουν μείωση κατά 10% των όγκων σε ένα χρόνο. Ένα γεγονός είναι επί του παρόντος βέβαιο, η ισπανική βιομηχανία αναμένει μια επιστροφή στην κανονική παραγωγή, ως αποτέλεσμα της ξηρασίας του καλοκαιριού, όπως ανέφερε η Semana Vitivinícola. Ο Ángel Villafranca, πρόεδρος της ισπανικής ένωσης αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών, ελπίζει "μια κανονική συγκομιδή, μεταξύ 42 και 43 εκατομμυρίων εκατόλιτρων". Το μέγεθος αυτό κινείται στα επίπεδα του 5ετούς μέσου όρου (42 εκατομμύρια εκατόλιτρα), και είναι σημαντικά χαμηλότερο από τη γενναιόδωρη συγκομιδή το 2018 (44,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, + 37% σε σύγκριση με την πολύ μικρή παραγωγή του 2017).

Αυτό το καλοκαίρι, ο ισπανικός αμπελώνας, ο οποίος βρίσκεται υπό βαρύ στρες από την έλλειψη νερού, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή λόγω της ξηρασίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες του Αυγούστου. Οι καστιλλιάνικοι συνεταιρισμοί οίνου αναμένουν μια εθνική συγκομιδή της τάξης των 39 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (-27% σε σύγκριση με το 2018). Τα αμπέλια υποφέρουν από την έλλειψη νερού αναφέρει η El Diario. Όπως και στον αμπελώνα του Languedoc, το κύμα καύσωνα έχει επίσης επηρεάσει τμήματα του αμπελώνα, όπως στην ονομασία Priorat. «Η δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η ξηρασία θα επιβαρύνουν τις αποδόσεις, σε μεγάλες περιοχές της χώρας», δήλωσε η Ένωση Μικρών Αγροτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της έλλειψης διαφάνειας του εθνικού δυναμικού παραγωγής, οι ισπανικές οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία επίσημων εκτιμήσεων συγκομιδής.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 376 επισκέπτες συνδεδεμένους