Εκτύπωση
PDF

10 Οκτωβρίου 2019

ΤΡΥΓΟΣ 2019 –ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Υψηλές προδιαγραφές για το Μοσχάτο Τυρνάβου και τις άλλες ποικιλίες

 

H έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2019 παρουσίασε οψιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της έντονης υγρασίας από τον Μάιο έως και τις αρχές Ιουλίου, ευνοήθηκε η εισαγωγή μυκητολογικών ασθενειών στο αμπέλι όπως περονόσπορος και ωίδιο. Η προσβολή από περονόσπορο ήταν πιο έντονη σε περιοχές του Τυρνάβου μικρής όμως έκτασης οι οποίες επλήγησαν από το χαλάζι στις 16 και 18 Απριλίου 2019. Επίσης, στις αρχές του Ιουνίου σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή του Δαμασίου με καταστροφικές συνέπειες σε μεγάλο μέρος του αμπελώνα. Σε κάποιες από τις περιοχές η ζημιά που προκλήθηκε ήταν έντονη φτάνοντας το 100 %. Δεδομένης της παρατεταμένης υγρασίας και των πληγών που δημιουργήθηκαν από το χαλάζι υπήρξε έντονο πρόβλημα με περονόσπορο στην περιοχή του Δαμασίου και μείωση παραγωγής. Η περιοχή του Τυρνάβου σε μεγάλη έκταση χτυπήθηκε από χαλάζι σε συνδυασμό με ανεμοθύελλα στις 10 Ιουλίου 2019 χωρίς όμως να υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Η περίοδος ξηρασίας που ακολούθησε τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου συνέβαλε στο να μην αναπτυχθεί βοτρύτης εξαιτίας του ωιδίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 20-30 % σε σχέση με πέρυσι και η ποιότητα να διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα. Μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου ο καιρός ήταν πολύ καλός συνδράμοντας στο να τρυγηθούν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών σε ιδανική υγιεινή κατάσταση.

Ο βαθμός ωρίμασης ήταν ικανοποιητικός σε όλες τις ποικιλίες, οι οξύτητες ιδιαίτερα αυξημένες και οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως φέτος η χρονιά θα έχει υψηλό αρωματικό δυναμικό ειδικά στους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου αλλά και στις οινοποιήσεις των άλλων ποικιλιών προδιαγράφονται πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι τιμές σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με τις ποικιλίες Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon να σημειώνουν σημαντική αύξηση τιμής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 225 επισκέπτες συνδεδεμένους