Εκτύπωση
PDF

31 Οκτωβρίου 2019

Οι ευρωπαϊκοί οίνοι απαλλάσσονται από τις διατυπώσεις εισαγωγής μετά το Brexit


Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε 500.000 έντυπα για την εισαγωγή ευρωπαϊκών οίνων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSTA.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να αναστείλει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για κοινοτικούς οίνους. Σχετική διάταξη ζήτησε επίμονα η αγγλική βιομηχανία.

Ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιστρέψει περισσότερο από ποτέ, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τις διοικητικές διατυπώσεις για την εισαγωγή ευρωπαϊκών οίνων κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που θα ακολουθήσουν το Brexit υποστηρίζει η Βρετανική ένωση εμπορίου οίνων και οινοπνευματωδών ποτών (WSTA). Εάν το αγγλικό κοινοβούλιο επικυρώσει το συγκεκριμένο κείμενο της κυβέρνησης, τα ευρωπαϊκά κρασιά θα εισάγονται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που θα ακολουθήσουν το Brexit μέσω ειδικών πιστοποιητικών εισαγωγής και αναλύσεων στη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την είδηση της επιστροφής του duty-free, που παρουσίασε η κυβέρνησή ως βήμα προς τα εμπρός για την αγοραστική δύναμη της Αγγλίας, η WSTA χαιρετίζει την αναστολή των διατυπώσεων: «όχι μόνο θα ήταν αδύνατο να επανεισαχθούν οι διατυπώσεις (γνωστές ως VI-1), αλλά αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής ενός μπουκαλιού κρασιού κατά δέκα πένες (ή 12 σεντς)», αναφέρει μια ανακοίνωση, η οποία υπολογίζει την επιβάρυνση σε 70 εκατομμύρια λίρες το χρόνο (82 εκατ. ευρώ).

Κίνδυνοι υποτίμησης

Με το 55% των οίνων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ευρωπαϊκοί, η WSTA θεωρεί ότι κέρδισε μια μάχη στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Αλλά η βρετανική βιομηχανία συνεχίζει τον πόλεμό της ενάντια στις αρνητικές συνέπειες ενός σκληρού Brexit: «αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας στερλίνας. Θα επηρέαζε σημαντικά τις εισαγωγές κρασιού», αναφέρει η WSTA.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 139 επισκέπτες συνδεδεμένους